Dva jaka zemljotresa pogodila Zagreb

SVIJET

Dva jaka zemljotresa pogodila Zagreb

Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6.24 sati, a prema podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.3.

Drugi zemljotres, jačine 5.0 dogodio se u 7.01 časova, a epicentar je bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

Neposredno nakon toga, zabilježen je još jedan zemljotres, ali je podrhtavanje bilo slabije od prethodna dva.

Zagreb, zemljotres

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpila i Zagrebačka katedrala na kojoj se vrh jednog tornja urušio.

View image on Twitter

Prema pojedinim informacijama, došlo je do urušavanja lifta u jednom soliteru.

Među brojnim fotografijama oštećenih građevina i automobila, posebno je potresan prizor porodilja i beba koje su evakuisane iz bolnice u Petrovoj ulici.

Evakuisane žene s tek rođenim bebama stisnule su se na ulici pred bolnicom te u strahu iščekuju novi zemljotres, javljaju hrvatski mediji. Slična situacija zadesila je i Klinički bolnički centar Zagreb u Kišpatićevoj ulici.

View image on Twitter

Zemljotres nije potjerao na ulice samo porodilje, već i druge pacijente, javlja Slobodna Dalmacija.

Porodiljama na ulici su podijeljene deke, voda i sve što im je potrebno. S obzirom da je zatvorena bolnica u Petrovoj, one žene koje su pred porodom će se poroditi u automobilima. Druge porodilje koje su u kritičnom stanju su poslane u Kliničku bolnicu Dubrave.

Prema izvještajima s terena, uskoro se očekuje postavljanje šatora ispred Petrove bolnice koji će funkcionisati i prema uputama civilne zaštite.

Nadležni hrvatski organi u ovoj situaciji pozivaju građane da ostanu pribrani te da i dalje drže distancu jedni između drugih, s obzirom da se Hrvatska nosi i sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Građani su također pozvani i da se udalje od starijih građevina u centru hrvatske prestonice.

Stručnjak sa PMF-a u Zagrebu tvrdi da se u narednih mesec dana očekuje još niz jakih potresa.

izvor: srpska info i blic.rs