Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije: Kontrolisano 191 lice, izdata tri prekršajna naloga

ZVORNIK

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije: Kontrolisano 191 lice, izdata tri prekršajna naloga

 

Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik trenutno se nalazi 684 lica. Danas je za osam lica istekla mjera samoizolacije. Na području Zvornika nema zaraženih virusom korona, a za jedno testirano lice čekuju se rezultati, rečeno je na redovnoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zvornik.

Ukupno je kontrolisano 191 lice koje se nalazi u samoizolaciji i za tri lica izdati su prekršajni nalozi, jer nisu poštovali izrečenu mjeru.

Na graničnim prelazima smanjen je broj prelazaka za trećinu u odnosu na prethodne dane.

Šatorsko karantinsko naselje postavljeno je u Šepku i ima smještajni kapacitet za 50 ljudi.

Pozivamo sve sugrađane koji imaju informaciju da određene osobe ne poštuju navedenu naredbu iste prijave Civilnoj zaštiti grada Zvornik na broj telefona: 056/210-853 od 0-24h.

Opremljenost Bolnice i Doma zdravlja u Zvorniku je poboljšana, ali je istaknuto da je režim rada u obje zdravstvene ustanove prilagođen novonastaloj situaciji. Apeluje se na građane da ne dolaze ukoliko nisu hitni slučajevi, a sve operacije koje nisu hitne su otkazane do daljnjeg.

Nastavlja se redovno pranje ulica u mjesnim zajednicama gdje je velika frekvencija građana, odnosno u gradu, Кarakaju i Кozluku, kao i dezinfekcija zajedničkih prostorija u svim objektima kolektivnog stanovanja koju vrši firma «Sanitacija».

Do sada izrečene mjere i naredbe ostaju na snazi.

Prema pojašnjenju Republičkog štaba za vanredne situacije pod pojmom „trgovina robe široke potrošnje“, a u smislu Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, u dijelu koji se odnosi na tačku 2. podtačka b. Zaključka, podrazumijeva se i trgovina robom za održavanje lične higijene i higijene prostora.


Trgovine koje u svom asortimanu imaju proizvode koji služe za održavanje lične higijene i higijene prostora mogu da organizuju svoj rad u terminu od 7:00 do 18:00 časova, uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite.

Sva lica koja su putovala i boravila u zemljama u kojima je zabilježena pojava virusa korona, bili u kontaktu sa oboljelim, sumnjaju na oboljenje ili su boravili u zdravstvenoj ustanovi gdje se liječe oboljeli od korona virusa dužna su da se jave na jedan od sledećih brojeva:

• 065/414-275 – Epidemiolog Zvornik;
• 056/211-764 – HES Zvornik;
• 056/211-113 – HES Zvornik
• 056/213-090 – HES Zvornik
• 056/210-730 – HES Zvornik
• 066/482-203 – HES Zvornik
• 056/210-713 – Služba hitne pomoći Zvornik;
• 0800 50 555 – JZU Institut za javno zdravstvo RS

Snabdjevenost radnji životnim namirnicima je zadovoljavajuća.

Apeluje se na građane da poštuju naredbe, da se ne okupljaju i grupišu na javnim mjestima, jer će u suprotnom biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

(Izvor: GU Zvornik)