Mjera samoizolacije najvažniji korak u borbi protiv širenja virusa korona

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Mjera samoizolacije najvažniji korak u borbi protiv širenja virusa korona

 

Od 16.3.2020. godine donesene su nove rigoroznije mjere tako da su sva lica koja su do tada bila pod zdravstvenim nadzorom stavljena u samoizolaciju, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zvornika.

Od tog dana licima u samoizolaciji nije dozvoljeno kretanje, a obavezno je javljanje telefonom nadležnom epidemiologu.

Prema riječima epidemiologa Doma zdravlja Zvornik dr Cvijete Ostojić Vasić ta mjera samoizolacije znači sljedeće.

 – Od momenta kada pređete granicu i dobijete rješenje javljate se u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja da date svoje podatke. Vi od tada morate biti u strogo odvojenoj prostoriji u vašem domu, morate imati odvojen pribor za održavanje higijene i za ishranu, prostor mora biti provjetravan, a higijena prostora mora se održavati redovno. Ukoliko morate doći u prostoriju gdje su ostali članovi domaćinstva, važno je da stavite masku ili peškir preko lica – rekla je Ostojić Vasić.

Vozači u međunarodnom transportu su u nešto izmijenjenim mjerama samoizolacije, ali su u stalnom kontaktu sa Higijensko-epidemiološkom službom.

 – Na ulasku u zemlju vozači dobijaju rješenje od Republičkog inspektora i javljaju se Higijensko-epidemiološkoj službi. Obavezni su da se pridržavaju mjera samoizolacije sve dok borave u mjestu prebivališta. Čak i kada krenu da voze i nalaze se u drugoj državi, dužni su da se javljaju epidemiologu tih 14 dana da možemo da pratimo njihovo stanje – istakla je doktor Ostojić Vasić.

Кontrolu nad izolovanim licima vrši Кomunalna policija i Policijska uprava grada Zvornika. Nepoštovanje ove naredbe biće strogo sankcionisano.

(infobirac.net)