U Zvorniku se zatvaraju kafići, trgovine rade do 18 časova – izrečene opomene, slijede novčane kazne za nepridržavanje mjera karantina

MA Izdvojena ZVORNIK

U Zvorniku se zatvaraju kafići, trgovine rade do 18 časova – izrečene opomene, slijede novčane kazne za nepridržavanje mjera karantina

 

Gradski štab za vanredne situacije u Zvorniku je na današnjem sastanku donio odluku da se svi kafići zatvore do 23. marta, a da se skrati rad trgovinskih objekata do 18 časova. Ova odluka je stupila na snagu odmah nakon njenog objavljivanja, saopšteno je na pres konferenciji koja je održana u prostorijama GU Zvornik.

Kako je navedeno na pres konferenciji, nakon izvršenih kontrola pridržavanja mjera karantina uočeno je da se nekoliko lica nije pridržavalo istih ili se družilo sa drugima te su im izrečene opomene, a od danas kreće primjena i strogih novčanih kazni. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da su ove odluke veoma važne kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

 – Ugostiteljskim objektima se zabranjuje rad do 23. marta. Ostaju da rade samo hoteli, moteli i hosteli koji mogu da služe hranu samo registrovanim gostima. Takođe, ostaju da rade do 22 časa pekoteke i pekare koje mogu da prodaju isključivo svoje proizvode. Svi marketi i prodavnice robe široke potrošnje, kao i butici radiće do 18 časova. Apoteke su dužne da radno vrijeme prilagode svojim mogućnostima, s tim da zaštite svoje radnike, koliko su u mogućnosti. Zanatske radnje mogu da rade kao i ranije, ako su zaštićeni maskama i rukavicama, ali da imaju samo po jednog klijenta u radnji. Zabranjuju se sva javna i privatna okupljanja, pogotovu privatne žurke poput rođendana itd. Sve apoteke su dužne da obavijeste Gradski štab o svojim nabavkama kako bismo mogli da kupimo dio opreme za zaštitu radnika koji je još nisu dobili, a tu mislimo na maske, rukavice i kombinezone koje smo u određenim količinama naručili. Moram priznati da zdravstveni radnici još nisu dobili svu zaštitnu opremu – rekao je Stevanović i apelovao na sugrađane da moraju da se ponašaju odgovorno kako se ne bi desilo da imamo više stotina oboljelih i tada im niko ne bi mogao pomoći.

 – Moramo se striktno pridržavati svih uputstava od pranja ruku, do druženja jer, ne želeći da širimo paniku, moramo biti odgovorni i disciplinovani. Svih namirnica ima dovoljno. Mlinovi očekuju danas i sutra dodatne količine pšenice tako da će brašna na području Zvornika i regiji biti u dovoljnim količinama – istakao je Stevanović.

On je posebno naveo da će biti kažnjavani svi oni koji se ne pridržavaju obaveznog karantina.

 – Bilo je nekih situacija gdje ljudi misli mogu da izađu do prodavnice ili da se druže sa komšijama. To se ne smije dešavati i do danas se sva završavalo opomenama, od danas će se pisati kazne koje idu od 100 KM do 1.000 KM – naveo je Stevanović zahvalivši se članovima vonoterskog tima koji su se prijavili da pomognu starim licima, a čiji servis je od jučeo počeo da pruža usluge.

Članovima volonterskog tima su obezbijeđena dva vozila i kontakt telefon.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik na današnjem sastanku razmatrao je provođenje preventivnih mjera i naredbi povodom pojave „COVID-19“ bolesti koju izaziva korona virus u Zvorniku i zaključeno je da na području Zvornika nema zaraženih virusom korona. Mjera samoizolacije izrečena ja za 231 lice na području Zvornika i oni su pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik. Na info broj Civilne zaštite u prvih 24 sata anonimno je prijavljeno 10 lica koja se nisu pridržavala izrečene mjere izolacije.

Gradski štab za vandredne situacije na današnjem sastanku je zaključio sljedeće:

– Zabranjuje se rad svim ugostiteljskim objekatima na području Zvornika od 19.03 do 23.03.2020. godine
– Zabranjuje se rad kafićima u sklopu benzinskih pumpi, auto-praonica, trgovinskih objekata, autobuskih i željezničkih stanica
– Radno vrijeme trgovinskim radnjama ograničava se do 18.00 časova
– Apoteke i drogerije mogu da rade u redovnom radnom vremenu
– Firme koje rade dostavu hrane (ketering) mogu nastaviti sa radom uz pojačane higijenske mjere i mjere zaštite
– Od 07-22h ograničava se rad pekarama i pekotekama i dozvoljava samo prodaja sopstvenih pekarskih proizvoda, bez konzumiranja istih na licu mjesta.

Na snazi ostaju mjere i zaključci od ranije:

1. Sva lica koja su putovala i boravila u zemljama u kojima je zabilježena pojava virusa korona, bili u kontaktu sa oboljelim, sumnjaju na oboljenje ili su boravili u zdravstvenoj ustanovi gdje se liječe oboljeli od korona virusa dužna su da se jave na jedan od sljedećih brojeva:

• 065/414-275 – Epidemiolog Zvornik;
• 056/211-764 – HES Zvornik;
• 056/211-113 – HES Zvornik
• 056/213090 – HES Zvornik
• 056/210-730 – HES Zvornik
• 066/482-203 – HES Zvornik
• 056/210-713 – Služba hitne pomoći Zvornik;
• 0800 50 555 – JZU Institut za javno zdravstvo RS

2. Sva lica kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora biće stavljena u samoizolaciju, o čemu će nadležni isnpektor Gradske uprave donijeti rješenja. Navedena mjera samoizolacije podrazumijeva boravak u kućnim uslovima i svakodnevno telefonsko javljanje nadležnom ljekaru. Кontrolu nad izolovanim licima vršiće Кomunalna policija i Policijska uprava grada Zvornika. Nepoštovanje ove naredbe biće strogo sankcionisano.

3. Svi građani koji ne budu poštovali naredbu, a da su došli iz zemalja u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa ili su bili u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđen korona virus odgovaraće u skladu sa zakonom koji reguliše ovu oblast. Pozivamo sve sugrađane koji imaju informaciju da određene osobe ne poštuju navedenu naredbu iste prijave Civilnoj zaštiti grada Zvornika na broj telefona: 056/210-853 od 0-24h.

4. Zabranjen je rad svadbenim salonima, teretanama i dječijim igraonicama.

5. Zabranjena su sva javna okupljanja do daljnjeg.

6. Nalaže se obavezna dezinfekcija svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza (a posebno parkova, šetališta, dječijih igrališta). Кontrolu će vršiti nadležne inspekcijske službe.

7. Pojačavaju se preventivne higijenske mjere u svim javnim objektima.

8. Preporučuje se građanima da se uzdrže od privatnog okupljanja do daljnjeg.

Dječiji vrtić „Naša radost“ od danas, 18.03.2020. godine ne radi, a oba objekta su u potpunosti dezinfikovana.

Tržišna inspekcija grada Zvornik provjerava da li se poštuje Uredba Vlade Republike Srpske o vraćanju cijena na prethodni nivo. Ova Uredba propisuje vraćanje cijena pojedinih proizvoda na nivo koji je važio 5. marta 2020. godine. Preporuka je svim vlasnicima trgovinskih radnji da osiguraju predloženo odstojanje od 2m za sve kupce, kao i da kontrolišu broj građana u objektima. Tržišna inspekcija će kontrolisati rad pekara na području Zvornika. Snabdjevenost radnji životnim namirnicima je zadovoljavajuća, ali se građani pozivaju da ne prave zalihe istih.

Preporuka Gradskog štaba da se u zanatskim radnjama poštuju mjere prevencije i zaštite i da u objektima može boraviti jedan zaposleni i jedan klijent.

Apeluje se na građane da poštuju preporuke, da se ne okupljaju i grupišu na javnim mjestima, jer će u suprotnom biti sankcionisani u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru RS, član 22.

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik je u cilju zaštite zdravlja pozvao sve građane da poštuju preporuke nadležnih institucija, a posebno građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici koji su ujedno i najranjivija kategorija.

(infobirac.net)