Saopštenje za javnost: U Zvorniku pod nadzorom 153 osobe, vrtić od sutra ne radi – svi koji su ušli u BiH u posljednjih sedam dana obavezni da se prijave

MA Izdvojena ZVORNIK

Saopštenje za javnost: U Zvorniku pod nadzorom 153 osobe, vrtić od sutra ne radi – svi koji su ušli u BiH u posljednjih sedam dana obavezni da se prijave

 

Na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije u Zvorniku saopšteno je da je pod nadzorom, odnosno u samoizolaciji, 153 lica u našem gradu te da je obavezno da se prijave nadležnim službama svi oni koji su u posljednjih sedam dana ušli na naše poručje iz zemalja pogođenih korona virusom.

Istovremno je istaknuto da u Zvorniku nema nijedna osoba za izraženim simptomima bolesti, odnosno pod sumnjom na korona virus.

Zbog činjenice da je u dječiji vrtić jutros došlo samo jedno dijete, on će biti zatvoren. Izvršena je dezinfekcija objekta vrtića u B-blokovima da bi bio spreman kada se ukaže potreba da ponovo radi. Ostale mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih, trgovinskih objekata su napromijenjene u odnosu na jučerašnje zaključke. 

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da su u stalnoj vezi sa nadležnim službama na granici tako da će dobiti podatke o svima koji su ušli na naše područje iz rizičnih zemalja te dodao da ako se neko od njih nije prijavio to učini danas ili sutra.

 – Zadovoljni smo kako se do sada sprovode izrečene mjere, ali ne treba šetati ili praviti druženja u grupama. Stanje u marketima je zadovoljavajuće, svih namirnica ima, možda ne trenutno u količinama koliko građani hoće da kupe, ali stanje u mlinovima je dobro i nema potrebe za nagomilavanjem proizvoda. Ukoliko bude trebalo može se preko Vlade RS obezbijediti interventni uvoz pšenice i brašna iz Srbije – rekao je Stevanović i dodao da je na graničnim prelazima od Bijeljine do Skelana od jutros pa do 11 časova svega 28 ljudi ušlo u BiH ističući da će ih biti sve manje jer niko ne želi da odmor ili posjetu porodici provede u karantinu. 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Gradski štab za vanredne situacije u Zvorniku je na današnjem sastanku razmatrao provođenje preventivnih mjera i naredbi povodom pojave „COVID-19“ bolesti koju izaziva korona virus u Zvorniku i zaključeno je da na području Zvornika nema osoba zaraženih korona virusom.

Od juče se primjenjuje mjera samoizolacije za sve građane BiH koji uđu u zemlju na graničnim prelazima i aerodromima, tako da je u Zvorniku 153 građana u samoizolaciji i pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik.

Zbog novonastale situacije i nedovođenja djece u vrtić, dječiji vrtić „Naša radost“ od srijede, 18.3.2020. godine neće raditi, a radnici će biti na odmoru.

Tržišna inspekcija grada Zvornika kontroliše cijene u trgovinskim objektima i sankcionisaće njihovu promjenu. Preporuka je svim vlasnicima trgovinskih radnji da osiguraju predloženo odstojanje od 2 m za sve kupce, kao i da kontrolišu broj građana u objektima. Tržišna inspekcija će kontrolisati rad pekara na području Zvornika. Snabdjevenost radnji životnim namirnicima je zadovoljavajuća, ali se građani pozivaju da ne prave zalihe istih.

Na snazi ostaju mjere i zaključci od juče:

1. Sva lica koja su putovala i boravila u zemljama u kojima je zabilježena pojava virusa korona, bili u kontaktu sa oboljelim, sumnjaju na oboljenje ili su boravili u zdravstvenoj ustanovi gdje se liječe oboljeli od korona virusa dužna su da se jave na jedan od sljedećih brojeva:

• 065/414-275 – Epidemiolog Zvornik;
• 056/211-764 HES Zvornik;
• 066/482-203 – HES Zvornik
• 056/210-713 – Služba hitne pomoći Zvornik;
• 0800 50 555 – JZU Institut za javno zdravstvo RS
• 065/597-291 – Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Zvornik

2. Sva lica kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora biće stavljena u samoizolaciju, o čemu će nadležni isnpektor Gradske uprave donijeti rješenja. Navedena mjera samoizolacije podrazumijeva boravak u kućnim uslovima i svakodnevno telefonsko javljanje nadležnom ljekaru. Кontrolu nad izolovanim licima vršiće Кomunalna policija i Policijska uprava grada Zvornik. Nepoštovanje ove naredbe biće strogo sankcionisano.

3. Svi građani koji ne budu poštovali naredbu a da su došli iz zemalja u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa ili su bili u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđen korona virus odgovaraće u skladu sa zakonom koji reguliše ovu oblast. Pozivamo sve sugrađane koji imaju informaciju da određene osobe ne poštuju navedenu naredbu iste prijave Civilnoj zaštiti grada Zvornika na broj telefona: 056/210-853 od 0-24h.


4. Ograničeno je radno vrijeme:
– Od 07-18h ugostiteljskim objektima svih vrsta, osim hotela i motela koji mogu da služe hranu i piće za svoje registrovane goste.
– Od 07-18h kafićima u sklopu benzinskih pumpi, auto-praonica i trgovinskih objekata.
– Od 06-22h trgovinskim objektima.
– Od 06-22h pekarama i pekotekama samo prodaja njihovih i dr. proizvoda, bez konzumiranja istih na licu mjesta.
– Apoteke i drogerije mogu da rade u redovnom radnom vremenu

5. Zabranjen je rad svadbenim salonima, teretanama i dječijim igraonicama.

6. Zabranjena su sva javna okupljanja do daljnjeg.

7. Nalaže se obavezna dezinfekcija svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza (a posebno parkova, šetališta, dječijih igrališta). Кontrolu će vršiti nadležne inspekcijske službe.

8. Pojačavaju se preventivne higijenske mjere u svim javnim objektima.

9. Preporučuje se građanima da se uzdrže od privatnog okupljanja do daljnjeg.


Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik je u cilju zaštite zdravlja pozvao sve građane da poštuju preporuke nadležnih institucija, a posebno građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici koji su ujedno i najranjivija kategorija.

(infobirac.net)