Obrenović: Proizvodni program „Alumine“ nije i ne može biti osnova za nuкlearni program

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Obrenović: Proizvodni program „Alumine“ nije i ne može biti osnova za nuкlearni program

 

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u zvorničkoj kompaniji „Alumina“ Zoran Obrenović istakao je danas da proizvodni program „Alumine“ nije i ne može biti nikakva osnova za nuklearni program.

Obrenović je naglasio da „Alumina“ danas proizvodi nemetaluršku glinicu, zeolite i razne forme aluminijum-hidroksida.

On je naglasio da se nemetalurške glinice koriste u industriji keramike, vatrostalnih materijala, cementnoj industriji i dodao da zeoliti iz „Alumine“ nalaze primjenu u deterdžentskoj industriji, zatim kao adsorbensi u hemijskoj indiustriji.

Obrenović je rekao novinarima da se razne forme aluminijum-hidroksida koriste kao punioci u industriji plastike, industriji boja i kao usporivači gorenja u kablovskoj industriji.

 – Кompanija ‘Alumina’ danas, kao i Fabrika glinice ‘Birač’ ranije, nikada nije mogla pa ni  danas ne može da proizvodi metalni aluminijum – rekao je Obrenović i napomenuo da „Alumina“ može proizvoditi glinicu koja se u posebnim fabrikama može prerađivati do aluminijuma.

On je istakao da kompanija „Alumina“ nema pogone elektrolize za proizvodnju aluminijuma i nikada ih nije ni imala. 

 – ‘Alumina’ danas prodaje male količine glinice uglednoj evropskoj fabrici koja proizvodi aluminijum i koji se uglavnom koristi za izradu raznih dijelova u automobilskoj industriji,  zatim za razne metalne konstrukcije, za izradu alumininijsih folija i itd. – rekao je Obrenović.

On je izrazio žaljenje za iznesene optužbe  na račun „Alumine“ koje su plod  ozbiljnog neznanja, a možda i jednog špekulantskog i politikantskog pristupa. 

 – Žao nam je što je jedna ovakva izjava nanijela i nanosi štetu „Alumini“ koja je ozbiljna kompanija, ne samo u evropskim, nego i svjetskim razmjerama – naglasio je Obrenović. 

(infobirac.net)