„Alumina“ već osjeća posljedice eskalacije virusa korona – preduzet set mjera kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenih i obezbijedilo funkcionisanje proizvodnog procesa

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

„Alumina“ već osjeća posljedice eskalacije virusa korona – preduzet set mjera kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenih  i obezbijedilo funkcionisanje proizvodnog procesa

 

Privredno društvo „Alumina“ već osjeća posljedice eskalacije virusa korona u regionu, Evropi i svijetu, posebno što je kompanija svojim proizvodnim programom, skoro u cjelosti naslonjena na inostrano tržište, plasirajući proizvode na pet kontinenata, sarađujući sa više stotina poslovnih partnera u eksportu i importu proizvoda i roba.

Budući da zemlje EU uvode restriktivne mjere kontrole uvoza i transporta proizvoda, kao i da je naročito pogođen drumski prevoz koji ide za ili preko Italije, materijalni efekti se već osjećaju i po fabriku.

Shvatajući ozbiljnost situacije i problema koje ne samo na globalnom nivou izaziva virus COVID-19, menadžment i uprava „Alumine“ primorani su da hitno preduzmu mjere i aktivnosti u cilju funkcionisanja proizvodnog procesa i nastavka rada fabrike, ali i zaštite zdravlja zaposlenih, te da se, u uslovima ograničenja protoka roba i drugih blokada prouzrokovanih pojavom novog virusa, učine maksimalni napori kako se ne bi izgubilo tržište i poslovni partneri.

Na sjednici proširenog kolegijuma menadžmenta privrednog društva „Alumina“, održanoj 16.03.2020. godine, kojoj su prisustvovali direktori  svih sektora, razmatrana je novonastala situacija i tom prilikom donesen set mjera, kojima se nalažu instrukcije i uputstva o hitnom postupanju.

U kompaniji će se pojačati lična i kolektivna zaštita, tako što će se obezbijediti upotreba zaštitnih maski, rukavica, te uspostaviti termovizijski uređaj za mjerenje temperature. Svi radnici koji budu imali simptome gripa i drugih respiratornih infekcija, naglašeno je,  treba da se obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama.

U svim dijelovima procesa rada pojačaće se higijenske mjere, te vršiti dezinfekcija radnih prostorija, objekata i sredstava rada u fabrici. Posebno se to, podvučeno je, odnosi na prostorije Prodaje, Špedicije, Skladišta, Ulazno-izlazne kontrole, ulazne kapije, kancelarije za prijem vozača, komandne sale na pogonima, prostorije Laboratorija i radionica.

Kako je zaključeno, pod posebnom kontrolom će biti vozači  kamiona, odnosno cisterni, kojima će biti ograničeno kretanje i koji će se morati pridržavati propisanih mjera.

Proizvodni kapacitet biće prilagođen novonastaloj situaciji i prilikama na tržištu, te s tim u vezi kreiraće se i optimizacija broja izvršilaca. Omogućiće se zaposlenima iz svih sektora da iskoriste godišnji odmor, vodeći pri tom računa da se ne ugrozi proces rada, te da se obezbijedi zamjenjivost radnog osoblja i da se omogući rad od kuće za radnike kojima priroda posla to dozvoljava.

Menadžment je upoznat i sa situacijom više od stotinu radnika iz pograničnih dijelova Srbije, prije svega iz Loznice i opštine Mali Zvornik, koji su, zbog uvođenja novih mjera i propisa, došli u problem redovnog dolaska na posao.

S obzirom da je Kompanija u cjelosti naslonjena na inostrano tržište, isporuka gotovih proizvoda i doprema roba, pored zaštite zdravlja zaposlenih, biće među najvažnijim aktivnostima za funkcionisanje proizvodnog procesa fabrike. Zbog toga je primarni zadatak da se obezbijedi drumski i željeznički transport na način da se smanji mogućnost prenošenja virusa, a da to istovremeno ne ugrozi proces otpreme gotovih proizvoda i dopreme sirovina i druge robe za potrebe rada fabrike.

Uvodi se i novi način organizacije društvene ishrane zaposlenih, tako što će se radnicima distribuirati suvi obroci, odnosno lanč paketi, kako bi se izbjeglo masovno okupljanje i potencijalno širenje  koronavirusa.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, obustavlja se do daljnjeg rad fabričkog vrtića „Neven“.

Takođe, doneseno je i niz drugih preventivnih mjera, u cilju smanjenja opasnosti od širenja infekcije virusa među zaposlenima u privrednom društvu „Alumina“,  a istovremeno pratiće se odluke i instrukcije Vlade Republike Srpske i nadležnih službi na nivou RS i BiH, kao i instrukcije zemalja uvoznica, te potencijalna nova ograničenja koja mogu nastupiti.

Menadžment apeluje na sve zaposlene za razumijevanje preduzetih mjera predostrožnosti i saradnju s ciljem sprečavanja mogućnosti širenja infekcije novog virusa. Odgovornim ponašanjem možemo uticati na dobrobit svih nas.

U ovim teškim okolnostima, kada je virusom korona pogođena cijela svjetska ekonomija,  naš primarni cilj je da sačuvamo ljude i fabriku – poručeno je sa sjednice proširenog kolegija menadžmenta privrednog društva „Alumina“.

(Služba za odnose s javnošću „Alumine“)