Stogodišnjica srednjoškolskog obrazovanja: Pronađena važna arhivska građa, poziv za dostavu informacija o nekadašnjim učenicima i profesorima

MA Izdvojena ZVORNIK

Stogodišnjica srednjoškolskog obrazovanja: Pronađena važna arhivska građa, poziv za dostavu informacija o nekadašnjim učenicima i profesorima

 

U prostorijama Gradske uprave u Zvorniku održan je drugi radni sastanak Organizacionog odbora za proslavu jubileja, stogodišnjice srednjoškolskog obrazovanja u ovom gradu. Na sastanku su predočeni dosadašnji rezultati na glavnom projektu za jubilej, izradi monografije.

I ovom prilikom su predstavnici Gradske uprave u Zvorniku dali punu podršku za rad na ovom značajnoj jubileju za školu i grad i istakli da su svi njihovi kapaciteti na raspolaganju školi kako bi se dostojno obilježio ovaj važan događaj.

Stanislav Tomić, član Organizacionog odbora je istakao da su u arhivima pronađeni brojni podaci o radu škole od 1920. godine do danas.

 – Zahvaljujući izvještajima i statistikama o uspjehu učenika imamo popis svih direktora od 1920. godine, odnosno upravitelja ili povjerenika kako su ih nekada zvali ili koju su funkciju obavljali. Pored toga zabilježene su prve organizacije u školi, sekcije, prve ekskurzije, datum osnivanja đačke kuhinje, preimenovanje u Državnu mješovitu građansku školu 1932. godine i brojni drugi podaci – rekao je Tomić. 

On je još jednom ponovio da su im za izradu monografije potrebni podaci prije svega o uspješnim učenicima i radnicima ove škole od 1920. godine do danas, ali i ostale informacije i materijali koji bi se mogli uvrstitu u publikaciju te pozvao sve do kojih ovaj poziv dođe da im te informacije dostave.

Кao smjernice prilikom slanja podataka može vam poslužiti kratak upitnik:

Кoju srednju školu ste pohađali i u kom vremenskom periodu?

Кo je sve iz Vaše generacije postao uspješan i u kojoj oblasti?

Znate li nekog od svojih prijatelja, komšija, rodbine ili predaka da je bio učenik gimnazije ili stručnih škola koje obuhvata Srednjoškolski centar u Zvorniku, a da je postigao značajan uspjeh u svom kasnijem radu?

Кoji profesori su Vam predavali u srednjoj školi i koje predmete?

Sjećate li se nekih zanimljivosti ili anegdota iz srednjoškolskih dana?

Navedene podatke možete nam dostavi lično u prostorijama škole ili poslati poštom na adresu:

Vuka Кaradžića 77, 75400 Zvornik

ili elektronskim putem na:

ssc100zvornik@gmail.com

(infobirac.net)