U toku radovi za vodovod u Slapašnici

BRATUNAC

U toku radovi za vodovod u Slapašnici

 

U bratunačkoj mjesnoj zajednici Slapašnica počeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže u dužini oko 4 kilometra. Povezivanje ovog sela na gradski vodovod mnogo će značiti mještanima jer, dvadesetak domaćinstava, zbog presušivanja nekih izvorišta, uopšte nije imalo vodu za piće.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je Evropska investiciona banka finansirala rekonstrukciju bratunačkog vodovoda koja je završena prije dvije godine i da će ušteđenim sredstavima biti finansirana izgradnja vodovoda za Slapašnicu.

 – Кapacitet gradskog vodovoda je 80 litara vode u sekundu, a trošiće 40 litara i zbog toga smo odlučili da krenemo u proširenje mreže gradskog vodovoda kojim ćemo pokriti skoro cijelo područje opštine – rekao je načelnik Mlađenović.

On kaže da je skupo održavanje seoskih vodovoda i da niko ne može garantovati ispravnost vode iz njih, a proširenjem gradskog vodovoda građanima će biti obezbijeđena kvalitetna, čista i zdrava voda po niskoj cijeni.

Izgradnju vodovoda za Slapašnicu finansiraju i izvode opština Bratunac i lokalno Кomunalno preduzeće„Rad“, koje gazduje gradskim vodovodom, a korisnici će plaćati samo nabavku i ugradnju brojila za vodu.

Mlađenović kaže da je pet mašina, koje su vlasništvo opštine i preduzeća „Malina“, uključeno u kopanje kanala i da radove izvode radnici lokalnog Кomunalnog preduzeća što omogućava višestruku uštedu. Prema njegovim riječima izgradnja ovog vodovoda koštaće nešto više od 20.000 КM umjesto oko 100.000 КM, koliko bi koštalo da je raspisan tender i na taj način angažovan izvođač radova.

U rekonstrukciju kompletnog bratunačkog vodovoda, koja je završena prije dvije godine, uloženo je 5,2 miliona maraka, a u izgradnju sistema za navodnjavanje uloženo je oko 9 miliona maraka. To su projekti koji opštini garantuju dugoročno kvalitetno vodosnbdijevanje, razvoj i mogućnost značajnog povećanja broja priključaka, odnosno korisnika na vodovodnu i mrežu sistema za navodnjavanje.

(Izvor: opstinabratunac.org)