Žene na koje niko ne misli, sedam invalida rata – Milojka Mirović od završetka rata čeka na stambeno zbrinjavanje

MA Izdvojena ZVORNIK

Žene na koje niko ne misli, sedam invalida rata

Milojka Mirović od završetka rata čeka na stambeno zbrinjavanje

 

U zvorničkoj Gradskoj organizaciji ratnih vojnih invalida ima najviše žena invalida rata u cijeloj Srpskoj, njih sedam, a među njima je i Milojka Mirović, borac prve kategorije, koja je boraveći na ratištu na Olovskim Lukama cio Odbrambeno-otadžbinski rat branila kućni prag. Društvo i institucije su to zaboravili pa se ove godine navršava skoro dvadeset pet godina kako čeka na stambeno zbrinjavanje.

Ove herione ističu da se danas njih niko ne sjeća i da ih obraduju jedino u Gradskoj organizaciji RVI kada im povom 8. marta upriliče prijem i uruče skormne poklone.  Nekoliko njih je bilo na prvim borbenim linijama i rame uz rame sa muškarcima pušku nosilo do kraja 1995. godine. Milojka Mirović kaže da je zaista lijep gest organizacije da ih prime u povodom 8. marta, ali je najtužnije kada zna gdje mora da se vrati.

 – Vraćam se u šupu. Svi znaju gdje živim. Ja u dva sata noću moram napolje do toaleta, a ratovala sam na prvoj liniji do kraja rata. Pitam se zašto su žene morale tu da budu kada su pojedini muškarci pobjegli i sada su više cijenjeni nego mi. Ne tražim pažnju, ali za mene niko u Zvorniku ne zna, niti za moje zasluge u ratu, a invalid sam 80 odsto, u četvrtoj sam kategoriji svrstana. Za mene samo znaju Dragislav i Branka (predsjednik i sekretar organizacije) i niko više – kaže Mirovićeva i dodaje da je sada ponovo konkurisala na republički konkurs za stambeno zbrinjavanje ove populacije.

 – Imala sam puno obećenja, a nikada ništa nisam dobila što mogu potvrditi i u organizaciji RVI. Uzdam se u sadašnjeg gradonačelnika Zvornika i njegovu pomoć da sada konačno dobijem svoj krov nad glavom koji je dostojan čovjeka – priča Mirovićeva, koje se i ove godine odazvala na poziv Gradske organizacije povodom 8. marta.

Dragislav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije RVI Zvornik kaže da oni svake godine upriliče prijem za sedam svojih članova i saboraca, među kojima je i jedna žena koja je cijeli rat bila u čuvenom odredu „Vukovi sa Drine“, i uruči im skromne poklone.

 – Od sedam naših članica jedna još nije stambeno zbrinuta. To je najbolji pokazatelj da naše institucije ne vode računa o onima koji su iznijeli teret rata. Na današnji dan možemo da ustvrdimo da ove hrabre žene nemaju nikave prednosti ili povlastice u društvu iako su za Republiku Srpsku dale dijelove svoga tijela. One nemaju povlastice ni prilikom zapošljavanja, niti penzija, prosto institucije ne misle na ove žene – ističe Mijanović i dodaje da od svih organizacija u Srpskoj oni imaju najviše žena ratnih vojnih invalida u svom članstvu.

 – Naša je dužnost da ovim damama poklonimo, makar mi u udruženju, onoliko pažnje koliko možemo i da im damo skromne poklone. Osim nas niko na njih i ne obraća pažnju iako su bez razlike u odnosu na muškarce od prvih linija do kuhinje branile Republiku Srpsku – naveo je Mijanović.

(infobirac.net)