Uprava RK Drina izdala saopštenje za javnost

OSTALI SPORTOVI SPORT

Uprava RK Drina izdala saopštenje za javnost

Povodom dešavanja na prvenstvenoj utakmici između RK Drina Zvornik i RK Goražde, Uprava RK Drina Zvornik je odlučila da izda saopštenje za medije.

Pomenuta utakmica je samo kap koja je prelila čašu.
Mi smo i pre nego što smo ušli u PL BiH , morali da se bavimo raznim špekulacijama o samom našem učešću u pomenutom rangu takmičenja, a sve u svrhu destabilizacije kluba, kao i favorizovanja nekih drugih timova iz RS. Za samo 18 meseci smo od ekipe koja se nalazila na samom dnu Prve lige RS, došli do sedme titule prvaka RS i samim tim izborili plasman u PL BiH. I pored svih kadrovskih i finansijskih problema sa kojima se susrećemo smo odlučili da igramo ovaj rang takmičenja, a sve iz časnih namera da ovaj klub u bliskoj budućnosti postane jedan stabilan premijerligaš i da se učini što više u pogledu popularizacije ovog sporta kako u samom Gradu Zvorniku, tako i u RS i BiH. Od samog strarta sezone se susrećemo sa konstantnim katastrofalnim sudijskim odlukama na našu štetu, bez obzira da li igramo kod kuće ili na gostujućem terenu. Ne treba biti veliki poznavalac rukometa u BiH da bi se znalo ko su ovde glavni mešetari, ko mora biti prvak, ko mora ući u PL BiH i mimo svih pravilnika i statuta, a ko ne sme ispasti iz lige i čemu su sve vični kako bi taj cilj i ostvarili. Ovde se odlično zna ko je čiji sudijski par i kako se na listu postavljaju sudije koje nisu dorasle ovom rangu takmičenja, a šta te iste sudije u svom neznanju urade primer je sada već čuveni meč u Zvorniku, kada je gostovao aktuelni šampion RK Izviđač Ljubuški.
Činjenica je da smo mi najslabije plasiran tim u ligi, ali broj bodova na našem kontu bi bio mnogo veći i potpuno ravnopravno bi u nastavku sezone konkurisali za opstanak da situacija nije kao što smo i naveli. U prvom delu sezone smo imali mečeve na strani gde zbog domaćinskog suđenja ne bismo mogli dobiti ni da se igra do sutra i opet smo časno napuštali parket i pružali ruku protivniku svesni da smo mi novajlije u ligi, da nemamo kredibilitet kod sudija i da se svako naše obraćanje i negodovanje na sudijske odluke završava javnom opomenom, dok pojedini mogu i da galame i da psuju i sl. Nebrojeno puta je prvobitna odluka kontrolaora naših utakmica sa lošeg suđenja nakon raznih poziva i ubeđivanja preinačena u dobro i čak šta više odlično odsuđen meč. Ne možemo a da ne pomenemo da je gospodin Alija Hasić, bio kontrolor suđenja na dva najneizvesnija meča u Zvorniku i da je direktno svojim odlukama uticao na ishode istih. U meču sa Izviđačem je nakon dosuđenog sedmerca za našu ekipu u poslednjem napadu, nakon haosa ušao u teren i bukvalno naredio sudijama da odsviraju kraj susreta, potpuno zanemarivši sve što je se izdešavalo ( čime je neiskusni sudijski par stavio na stub srama, a on se vešto izvukao) . U poslednjem susretu, protiv Goražda je na svako naše negodovanje na očigledne sudijske greške odgovarao jedno te isto „ ŠTA ĆU JA, ONI SUDE, JA ZAPISUJEM SVE“, i onda je u finišu meča pri rezultatu 26:26 gospodin Hasić ipak podsetio sve u dvorani da kada je god teško tu je gospodin Alija da presudi, odnosno da pokaže da je ipak on taj koji sudi i koji daje sebi za pravo da uđe u teren i naredi sudijama šta treba da odsude.

O sudijskim greškama i međusobnim gestikulacijama sa gospodinom Hasićem nakon određenih odluka i saznanju kako je kontrolor na poluvrmenu susreta na pitanje našeg igrača „ ŠTA JE OVO ALIJA, ŠTO
OVO RADE“ isti odgovorio „ NE ZNAM JA, ONI SU NEŠTO DOGOVARALI, NEMAM JA S TIM NIŠTA“ aludirajući naravno na dogovor sudija i čelnika Goražda kako treba da sude u Zvorniku ćemo pisati u žalbi na pomenuti meč, a ono što je najsramniji događaj koji smo doživeli na svom terenu po prvi put u istoriji je vređanje na nacionalnoj osnovi od strane dva igrača protivničke ekipe u nekoliko navrata u toku meča. Da nam se to desi od navijača na strani, mi bismo i prešli preko toga, a kada to učini neki kvazi sportista koji u svom klubu ima saigrače naše verske pripadnosti (od kojih je jedan upravo iz naših redova prešao u Goražde) i u našem klubu njegove verske pripadnosti onda je to samo pokazatelj o kakvom se šovinisti radi i da mu uopšte nije mesto na sportskom terenu, jer jedno je sportska drskost, a skroz drugo ono što su ovi igrači pokazali. Samo zahvaljujući našom pribranošću i čojstvom smo uspeli da prikrijemo ovu provokaciju od vidno izrevoltirane publike i pitanje je kakav bi epilog bio po završetku ovog susreta i da li bi se uopšte i završio da smo naseli na ove provokacije. U dosadašnjem delu prvenstva smo imali toliko prijateljskih druženja sa protivnicima nakon utakmica u kojima je u žaru borbe bilo svega i svačega, ali ovakvog šovinizma još nigde nije bilo. Nama ostaje žal za neosvojenim bodovima na terenu, te kao i ostalim ekipama da istrebimo šovinizam iz svojih redova, a čelnicima rukometnog saveza BiH ozbiljan problem da privedu kraju ovu potpuno neregularnu sezonu od samog starta (a pisano je u više navrata o tome), ukoliko žele da ovaj sport opstane na nivou BiH – stoji u saopštenju RK Drina.

infobirac.net