Zvorničani sa zabrinutošću prate najave o migrantskom talasu – Kozluk, Zvornik i Bratunac najčešće rute

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Zvorničani sa zabrinutošću prate najave o migrantskom talasu

Kozluk, Zvornik i Bratunac najčešće rute

 

Najava novog mingrantskog talasa u kome bi se dnevno na granicama BiH moglo očekivati i do 10.000 migranata, uznemirila je stanovnike Zvornika koji smatraju da bi to prvi put bio ozbiljen bebzbjednosni izazov. Predstavnici PU Zvornik i Jedinice Granične policije najavili su dalji zajednički rad na obezbjeđivanju granice na Drini i odvaraćanju migranata.

Šire područje Zvornika moguća ruta

Nezvanično, od najavljenog talasa očekuje sa da dobar dio migranata ide upravo ovim područjem, a najosjetljivije su tri lokacije na Drini, Bratunac, gradsko područje Zvornika i Kozluk, na kojima je najlakše preći rijeku iz pravca Srbije.

Takođe, nezvanično saznajemo da su policijske agencije upravo na ovim lokacijama planirale da povećaju broj ljudstva te da zajedno vrše koordisiane akcije. Na jučerašnjem sastanku načelnika PU Zvornik Aleksandra Vasiljevića i komandira Jedinice granične policije Zvornik Muamera Fazlagića dogovorena je međusobna saradnja u smislu uzajamnog pružanja pomoći kao i asistencije u slučajevima otkrivanja i identifikovanja ilegalnih migranata na ovom području.

Trenuntno, kažu Zvorničani, ne viđaju veće grupe migranata, ali se dešava da prespavaju u gradskom području jer iza njih ostaju odjeća, dokumentacija, ćebad. Miodrag Lozanović kaže da su u ulici u kojoj stanuju pronalazili jakne, kapute ili identifikacione dokumente.

 – U hladnim noćima se vjerovatno pribiju uz zid nekog objekta i tu prespavaju te se dešavalo da ujutru vidimo jakne ili kapute pored garaža, a jednom i identifikacionu karticu što je siguran pokazatelj da su migranti. Ranije nismo imali toliko priliv migranata, ali se sada plašimo ukoliko bi najavljeni broj došao na granicu. To bi sigurno bio bezbjednosni izazov – smatra Lozanović.

Slično misli i Stanislav Tomić koji kaže da je strah opravdana, kako zbog širenja korona virusa tako i zbog mogućih sukoba ukoliko bi se oni duže zadržavali na ovom prostoru.

 – Zbog kulturoloških i drugih razlika moguća je pojava neslaganja migranata sa domaćim stanovništvom, pa je zato ovo veliki bezbjedosni izazov – rekao je Tomić.

Spavali u napuštenoj kući pa izazvali požar

Prije nekoliko dana manja grupa migranata je prespavala u jednoj napuštenoj kući u Ulici Vuka Karadžića u Zvorniku gdje su, vjerovatno, palili vatru da se zgriju te su izazvali manji požar. U blizini se nalazi i zgrada Službe profesionalne vatrogasne jedinice te su oni odmah reagovali tako da nije bilo ni povrijeđenih ni veće materijalne štete.

(infobirac.net)