Prezentovan Akcioni plan za unapređenje društvene povezanosti u gradu Zvorniku

ZVORNIK

Prezentovan Akcioni plan za unapređenje društvene povezanosti u gradu Zvorniku

 

U Zvorniku je danas prezentovan Akcioni plan za unapređenje društvene povezanosti koji je Skupština grada usvojila 28. novembra prošle godine čime je Grad Zvornik postao jedan od rijetkih u BiH koji ima ovaj dokument.

Akcioni plan je izradila Radna grupa koju je imenovao gradonačelnik Zvornika i koju čine predstavnici relevantnih institucija, Кoalicije „Za pozitivan Zvornik“, lokalnih medija i vjerskih zajednica.

Predsjednik Radne grupe Ognjen Pavlović rekao je da se Grad Zvornik opredijelio da pristupi izradi ovog plana kako bi unaprijedio već postojeće pozitivne prakse i podržao aktere u zajednici koji godinama rade na promociji i zaštiti mira i suživota, te aktivno sarađuju sa drugim institucijama i organizacijama civilnog društva.

 – Mi smo samo formalizovali sve ono što je Gradska uprava, kao i druge istitucije, već radila. Ciljevi Plana su da se podrškom i unapređenjem postojećih pozitivnih praksi i aktera u zajednici utvrdi sistemski pristup prevenciji svih negativnih pojava kad je riječ o suživotu u zajednici, a to su incidenti motivisani mržnjom, govor mržnje, manifestacije netolerancije, nasilni ekstremizam, kao i redosljed postupaka Gradske uprave u slučaju pojave incidenata motivisanih mržnjom ili predrasudama – rekao je Pavlović koji je podsjetio da smo u Zvorniku imali primjer dobre prakse kako je Gradska uprava, odnosno gradonačelnik postupio kada se desio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine.

Jedan od članova Radne grupe, Nikola Drobnjak iz Centra za socijalni rad, smatra da je ova vrsta kohezije jako bitna za naš grad.

 – Akcioni plan je povezao sve relevantne institucije i nevladine organizacije i njime je dobro uokvireno ono što smo i do sada radili, određeni su prioriteti i koraci, čak i unaprijed, što nama svima olakšava rad – rekao je Drobnjak.

(Izvor: gradzvornik.org)