Nije moguće da Srbi prihvate 1. mart kao praznik BiH

REGION SVIJET

Nije moguće da Srbi prihvate 1. mart kao praznik BiH

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da međunarodna zajednica i bošnjačka politička elita moraju da shvate da nije moguće da Srbi iz političkih, istorijskih i drugih razloga prihvate 1. mart kao praznik BiH.

 – Mi se ne smijemo olako prepustiti priči, jer su ovo teške istorijske teme i 1. mart ne može biti praznik BiH, ako se želi da Republika Srpska bude u njoj – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kako je prenijela je RTRS, on je ocijenio da 1. mart ne može biti praznik svih, jer ga je proglasila samo Federacija BiH, a nikada nijedan organ BiH, koja ni nema zakon o praznicima.

 – Međunarodna zajednica to nameće da bi prisustvovala, pa čak i Ustavni sud, koji nađe za shodno da kaže da 9. januar nije Dan Republike, što je teško osporiti – dodao je Dodik.

On je ocijenio da to veoma produbljuje razlike i da „aroganciju koja dolazi od bošnjačke političke elite i međunarodne zajednice tumači kao dokaz njihovog kontinuiranog neuspeha da nameću neke stvari”.

 – Moraju da shvate da za nas Srbe nije moguće prihvatiti 1. mart iz političkih, istorijskih i drugih razloga – istakao je Dodik.

On je napomenuo da obilježavanje 1. marta istorijski nije podržano od svih naroda, što pokazuje da u BiH kada jedan narod slavi drugi tuguje, jedni imaju komemoracije, a drugi slavlja.

 – Sve smo o tome rekli. Za Srbe to nije praznik, jedino logično je bilo da se pokuša okupiti oko Dejtonskog sporazuma, da se 21. novembar (kada je potpisan 1995) proglasi nekim danom BiH, što bi i srpska strana mogla da prihvati – rekao je Dodik.

On je podsjetio da Bošnjaci pokušavaju da svojataju i ZAVNOBiH, a odbacuju AVNOJ, što je, kako je naveo, apsurd do apsurda.

(Izvor: agencije)