Prodavci na zvorničkoj zelenoj pijaci morali da registruju radnje – Poljoprivrednici mogu da prodaju samo svoje proizvode

MA Izdvojena ZVORNIK

Prodavci na zvorničkoj zelenoj pijaci morali da registruju radnje

Poljoprivrednici mogu da prodaju samo svoje proizvode

 

Prodavci na zvorničkoj pijaci dobili su inspekcijske naloge za registraciju preduzetničke djelatnosti jer ubuduće neće moći da prodaju različite proizvode na ovoj pijaci. Prodavci su već podnijjeli zahteve za registraciju, ali se bune zbog činjenice da neće biti konkurentni i da nemaju uslove za obavljanje predviđenih djelatnosti.

U gradskoj inspekciji kažu da su oni postupili po nalogu Republičke uprave za inspekcijsku kontrolu i obišli svih 13 subjekata koji imaju zakupljene tezge kod zvorničkog komunalnog preduzeća.

 – Njima su predočeni uslovi za registrovanje i prema podacima koji su nam dostavljeni svi su završili ovaj proces za sedam dana. Cilj ovih mjera je da se zna porijeklo robe i utvrdi njena ispravnost. Da bi prodavali sve proizvode oni moraju biti registrovani kao samostalne trgovinske radnje i imati sve kao i ostali vlasnici ovih radnji, ili kao poljoprivredni proizvođači koji su registrovani u APIF-u, bez obzira da li kao komercijalna ili nekomercijalna gazdinstva. U tom slučaju, oni mogu da prodaju samo svoje proizvode – kaže Fahir Ferhatbegović, načelnik Odjeljenja za inspekcijski nadzor u GU u Zvorniku.

Prodavci na tezgama u zvorničkoj zelenoj pijaci kažu da su dosadašnjom prodajom obezbjeđivali uslove za život svojih porodica i imaju niz zamjerki na nove propise.

 – Mi nemamo uslove da bi se registrovali kao samostalne trgovinske radnje i treba da imamo uređen prostor, a sada to nije slučaj. Pored toga, obaveze koje ćemo plaćati kao trgovinske radnje sigurno će nas natjerati da većina zatvori svoje tezge jer nećemo moći ostvariti dovoljno prometa da opstanemo – rekli su na prodavci, ali nisu željeli da ih imenujemo niti fotografišemo.

Ipak, nadležni ističu da je ovo jedini način da se kontrolišu proizvodi na zelenim pijacama, odnosno ako su to ljudi koji proizvode i prodaju svoju robu, onda će ti proizvodi biti kontrolisani, bilo da je to voće ili povrće, odnosno mliječni porizvodi. Sa druge strane, nadležni dodaju i da će se na ovaj način napraviti razlika između zelene i buvlje pijace jer je većina ovih prodavaca na tezgama imala različite vrste robe te se sada jedino mogu registrovati kao trgovinske radnje. Iz zvorničkog komunalnog preduzeća obećavaju uređenje površine zelene pijace kojom oni gazduju kako bi prodavcima obezbijedili uslove za rad.

 – Planirali smo da natkrijemo prostor zelene pijace i za to imamo dvije varijante. Pored toga, planirali smo i da raspored tezgi promijenimo kako bi odvojili poljoprivredne proizvođače od onih koji prodaju drugu robu – rekao nam je Jovan Tomić, direktor AD „Vodovod i komunalije“ iz Zvornika.

Četvoro registrovalo trgovinske radnje

Prema podacima iz Gradske uprave četvoro vlasnika tezgi su se već registrovali kao trgovniske radnje dok su se ostali, vjerovatno, registrovali kao poljoprivredni proizvođači u APIF-u.

 – To znači da će oni koji su registrovani u APIF-u na svojim tezgama moći da prodaju samo svoje voće, povrće ili mliječne proizvode – saopštili su iz GU Zvornik.

(infobirac.net)