Poziv Srbima da paljenjem svijeća i molitvama obilježe 1.mart

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET ZVORNIK

Poziv Srbima da paljenjem svijeća i molitvama obilježe 1.mart

 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je Srbe koji žive u Federaciji BiH kao i one koji su protjerani sa teritorije Federacije BiH da  1.mart obilježe na grobljima paljenjem svijeća i molitvama za svoju rodbinu i prijatelje koji su ubijeni od strane Armije BiH ili policije BiH. 

Vlasti Republike Srpske pozivamo da 1. mart proglase danom žalosti i danom sjećanja na ubijene Srbe u Federaciji BiH. Današnji dan srpski funkcioneri trebaju da provedu na Кazanima i sličnim gubilištima. 

Prije 1. marta 1992. godine na teritoriji današnje Federacije BiH je živjelo 530 hiljada Srba, a danas 2020. godine u Federaciji živi ne više od 45 hiljada. Srbi u Federaciji znaju da 1. mart predstavlja početak masovnih stradanja, gdje su ubijani čak i oni Srbi koji su imali djecu mobilisanu u Armiji BiH.

Sticajem okolnosti brojni Srbi su se zadesili na teritoriji pod kontrolom Armije i policije BiH, i više nisu mogli da pređu na teritoriju koju je kontrolisala srpska vojska. Teško je nabrojati mjesta masovnih ubistava Srba, poput Potočana kraj Bugojna, Gostovića pored Zavidovića, Tarčina pored Hadžića. Za sarajevske Srbe koji su povjerovali u izjave o multietničkom karakteru njihove BiH, počeli su dani koji su provedeni u nizu sarajevskih logora, dani prebijanja, a i dani kraja poput kraja za mnoge u jami na Кazanima.

Za regularne brigade Armije BiH poput 10-te brdske brigade Prvog korpusa, odreda El mudžahedin, za brigade Petog korpusa, koji su u operaciji Sana zapalili 35 crkava, za Armiju i policiju BiH od 1992-1995. srpska glava nije vrijedila ništa, svako je mogao upasti u kuću istući i ubiti starce ubiti i silovati žene, muškarce odvesti na put bez povratka. Jedino su vrijedile srpske glave koje su bile spremne da se angažuju u Srpskom građanskom vijeću poput Mire Lazovića i Mirka Pejanovića.

Zato Srbi treba da obilježe 1. mart paljenjem svijeća i molitvama za ubijene od strane Armije BiH.

(infobirac.net)