U posjeti laboratoriji za proizvodnju: Više od 360.000 analiza u 2019. godini!

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U posjeti laboratoriji za proizvodnju: Više od 360.000 analiza u 2019. godini!

 

Na prvom i drugom spratu pogona zeoliti, nalaze se prostorije koje pripadaju Laboratoriji za proizvodnju kompanije Alumina. Ovaj vrijedan kolektiv čini 47 radnika, uglavnom laboranata, te uzorkivača, kao i četiri diplomirana inženjera hemijske tehnologije.
 
U posljednje tri godine došlo je do značajnog podmlađivanja ovdašnjeg kadra, te prijema novih radnika s obzirom na sve veći obim posla, prije svega broj hemijskih analiza koje se ovdje svakodnevno rade.
 
 
Ljubaznost i čistoća radnih prostorija, prvi su utisci koji se nameću, kad kročite u Laboratoriju za proizvodnju. Saznajemo da se ovdje mjesečno uradi oko 30.000 redovnih i vanrednih analiza.
 
 – Naši laboranti su u toku 2019. godine uradili više od 360.000 različitih analiza iz proizvodnje glinice, hidrata, zeolita, finoprecipitiranih hidrata, specijalnih zeolita, silika gela i analize pogonskih voda – kazuje Ivka Šepur, koja je od prije tri godine, nakon završenog Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, dio tima Laboratorije za proizvodnje.
 
Posao u laboratoriji zahtijeva izuzetnu obučenost, pedantnost, metodičnost, savršen i prilježan odnos prema radu, stručnost i iskustvo, koji su, jednostavno, garancija uspjeha rada ovog dijela procesa rada.
 
 – Radi se neprestano svih 24 sata, kontrolišemo veliki broj uzoraka, praktično kompletan proces proizvodnje. Analize koje mi dobijemo, veoma su bitne za dalji proces proizvodnje i kvalitet naših proizvoda – ističe Ivka Šepur, diplomirani inženjer hemijske tehnologije, koju zatičemo u društvu sa mladom koleginicom Željkom Maksimović.
 
U laboratoriji za proizvodnju je smjenski rad. Odgovornost laboranata je velika kad se rade analize, ali, kažu ovdje, toga su svjesni i svoj posao izvršavaju sasvim odgovorno i bez pogovora. U to smo se mogli uvjeririti i u vrijeme naše posjete, družeći se s radnicima treće brigade. Zorica Radovanović je smjenovođa, sa radnim stažom od skoro tri i po decenije.
 
 – Ovdje nema kalkulacija. Analize moraju da budu tačne i na vrijeme – ističe Zorica, koja ima samo riječi hvale za mlađe koleginice.
 
Iako je sav radni vijek provela u smjenama, Zorica se ne žali. Priznaje, nema umora. Kaže, nije joj teško, jednostavno navika je ono što karakteriše i određuje način njenog života i prilagođavanja obavezama. U laboratoriji je 31 godinu i Milosava Jović.
 
 – Imamo dobar kolektiv, kod nas je baš radna i pozitivna atmosfera. Svaki dan je novi izazov, ovaj posao zahtjeva punu koncentraciju – govori Milosava, u čijoj blizini su i mlade laborantkinje Milana Unković i Dragica Maksimović.
 
 
Ljiljana Mašić je tri godine u laboratoriji. Dugo je, kaže, čekala posao u struci.
 – Radila sam šest godina na drugim radnim zadacima u fabrici. Rad u smjenama, objašnjava, ne pada joj teško, jer je, kako kaže, dočekala da radi posao koji voli i koji joj predstavlja zadovoljstvo. Sa digitronom u ruci susrećemo Zoricu Milošević.
 
 – Unosim u knjigu dnevnih izvještaja podatke o analizama jonske izmjene zeolita 3 A. Naš posao je veoma odgovoran, svaka analiza zaslužuje maksimalnu posvećenost – kaže Zorica Milošević, a njene riječi potvrđuje i koleginica Ljubinka Ašćerić.
 
 – Posao je dinamičan, nema razlike da li je dnevna ili noćna smjena analize moraju da se rade – reći će Ljubinka.
 
Sa kontrolnih mjesta uzorkivači donose nove uzorke. Iskusne kolegenice požuruju sa novim analizama. Radna i prijatna atmosfera odiše na svakom koraku. Mladi radnici koji dolaze, imaju zadatak da nastave tradiciju dobrih laboranata. Svjesna je toga i Ana Ivanović, hemijski tehničar.
 
 – Nešto više od godinu dana sam ovdje. Veoma mi je dragocjeno iskustvo od starijih koleginica – govori ova mlada djevojka, koju smo sreli u dijelu laboratorije za analize pogonskih voda.
 
U proteklom periodu, pored podmlađivanja kadra, rad laboratorije za proizvodnju prati i nabavka instrumentalne tehnike, odnosno adekvatne opreme. Očekuje se da se trend osavremenjavanja i modernizacije laboratorije nastavi i u narednom periodu. Jedan od prvih zadataka, saznajemo, biće nabavka novog namještaja, odnosno zamjena postojećih centralnih laboratorijskih stolova.
 
(Izvor: Fejsbuk stranica Alumine)