Otvorena izložba o Marku Markoviću

ZVORNIK

Otvorena izložba o Marku Markoviću

 

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci, u okviru trećeg, završnog dana manifestacije Dani Marka Markovića otvorena je izložba pod nazivom Svaki je podatak dragocjen za sagledavanje duha vremena.

Pripovjedač i esejista Marko Marković rođen je 27. februara 1896. godine u Zvorniku, u zanatlijskoj porodici. Izložba je otvorena baš na dan njegovor rođenja.

 – Ovom izložbom o Marku Markoviću htjeli smo, prije svega, našim sugrađanima predstaviti ne toliko pripovjedački koliko, manje poznat, publicistički rad ovog pisca – rekla je Slavica Bojanović, knižnjičarka u Narodnoj biblioteci.

Ona je dodala da se Marko Marković tim radom bavio intenzivno tokom svog života i to u kontinuitetu u periodu  od 1919.  pa sve do svoje smrti 1961. godine.

On je objavljivao tekstove različite tematike u preko 60 dnevnih i sedmičnih listova, časopisa, godišnjaka, almanaha.

 – Primjera radi, samo u sarajevskom „Oslobođenju“, od 1947. do 1961. godine objavljeno je preko 140 njegovih članaka. Marković je u časopisu za politički i kulturni život  „Pregled“, koji je izlazio u periodu od 1928.  do 1948.  godine objavio 73 članka – navela je Bojanović.

 – Iz tih brojnih priloga izbijalo je prije svega piščevo nastojanje da pronađe, istraži i prikupi što više podataka neophodnih za rekonstrukciju i razrješenje kulturnog i umjetničkog zbivanja na ovom području.  Svi njegovi zapisi predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o jednom vremenu i ljudima u njemu, a dokumentarna priroda građe, protkana piščevim subjektivnim zapažanjima, predstavljaju nezaobilazni materijal za sve ozbiljnije radove vezane za ovo vrijeme i ovo podneblje – dodala je Bojanović.

I sam Marko Marković je u jednom svom članku, objavljenom u Oslobođenju rekao: „Svaki podatak je  dragocjen za sagledavanje duha vremena“, kako i izložba nosi naziv.

Prvi koji su pogledali izložbu i kojima je o radu i djelu Marka Markovića govorila naša sagovornica bili su učenici Osnovne škole Sveti Sava. 

(Izvor: radioosvit)