Bojkot nastave u Srebrenici, srpska djeca ne idu u školu

SREBRENICA

Bojkot nastave u Srebrenici, srpska djeca ne idu u školu

 

Učenici srpske nacionalnosti juče nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Roditelji ovih učenika odlučili su da bojkotuju nastavu jer su nezadovoljni što na nedavni sastanak s ministarkom prosvjete nije pozvan i njihov predstavnik, nego su razmatrani samo zahtjevi roditelja bošnjačke djece.

Ministarka Natalija Trivić pozvala je djecu da redovno pohađaju školu i potvrdila da će u ponedjeljak posjetiti Srebrenicu i razgovarati s roditeljima srpske djece i rukovodstvom Prve osnovne škole.

Roditeljima je, kažu, dosta diskriminacije, uvreda, prijetnji i popuštanja. Svoju djecu više neće slati u školu dok ne budu riješeni njihovi zahtjevi prije svega, pitanje bezbjednosti djece i ko je prijetio djeci preko društvenih mreža.

– Glavni cilj je da se zaštite naša djeca – izjavila je član Savjeta roditelja u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici Slađana Bojić.

Roditelji ne žele politizaciju u osnovnim školama. Smeta im što su bošnjački političari satanizovali njihovu djecu samo zato što su bili u srpskim tradicionalnim nošnjama.

U odbranu roditelja stao je i načelnik Srebrenice. Poziva ministarku prosvjete i kulture da posjeti ovu opštinu i razgovara sa roditeljima.

– Smatram da zahtjevi nisu nerealini i nisu upućeni iz hira – poručio je Grujičić.

Ministarstvo prosvjete i kulture će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da učenici budu predmet političkih zloupotreba, kaže ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. U odgovoru na dopis roditelja srpske djece poručuje da je ministarstvo, između ostalog, spremno da se u svakom trenutku uključi u rješavanje svih aktuelnih problema.

– Ministarstvo prosvjete i kulture osuđuje takve komentare i niko nema pravo da prijeti – izjavila je Trivićeva.  

U Srebrenici je zasjedala Skupština opštine. Zatražili su informacije iz MUP-a Republike Srpske o događajima u Prvoj osnovnoj školi tokom obilježavanja Savindana, ali i o događajima koji su uslijedili nakon toga.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: Srebrenica – ilustracija, infobirac.net