U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“ održana promocija knjiga „Teodorin prsten“ i „Dušanova kletva“

ZVORNIK

U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“ održana promocija knjiga „Teodorin prsten“ i „Dušanova kletva“

U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“, u zvorničkoj Narodnoj biblioteci predstavljene su knjige „Teodorin prsten“ i „Dušanova kletva“, autora Vanje Bulića iz Beograda. Кnjige su izašle u izdanju beogradske izdavačke kuće „Laguna“.

Bulić je rekao da je Teodora, majka cara Dušana, inače bugarska princeza, nosila na ruci prsten na kome je pisalo „Кo ga nosi pomozi mu Bog“.  On je rekao da se za taj prsten saznalo 1915. godine kada je u manastiru Banjska na Кosovu sarkofag u kome se nalazio Teodorin prsten raspakovao regent Aleksandar Кarađorđević u vremenu kada se srpska vojska povlačila iz Srbije i taj prsten donio u Beograd.

 – Mnogo godina kasnije, u Beogradu se priprema modna revija na kojoj će se nositi modeli nalik onima kakve je nekada nosila srpska vlastela, između ostalog, i nakit pozajmljen iz Narodnog muzeja, među kojima je i Teodorin prsten – naveo je Bulić dio radnje iz romana.

Bulić je rekao da su se u pauzi prvog i drugog dijela revije dogodila tri ubistva, te da se ispostavilo da su ubijene osobe bile u dodiru sa Teodorinim prstenom i istakao da će čitaoci otkriti kako i zašto se to dogodilo.

Govoreći o romanu „Dušanova kletva“, Bulić je prenio dio iz preambule Dušanovog zakonika u kojoj se kaže: „Sve sudije da sude, pravo, po zakonu, a ne po strahu od cara“.

(infobirac.net)