„Svetosimeonska akadamija“ održana po dvadeseti put

ZVORNIK

„Svetosimeonska akadamija“ održana po dvadeseti put

 

U zvorničkom Domu omladine, dvadesetu godinu zaredom održana je „Svetosimeonska akademija“, kojom se čuva uspomena na Stefana Nemanju, rodonačelnika srpske države.

Rade Perić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ iz Zvornika, koje je organizator akademije, istakao je da je Zvornik jedini grad u Republici Srpskoj koji ima manifestaciju posvećenu Svetom Simeonu.

 – Pored jednog dobrotvornog društva iz Srbije jedini smo među Srbima koji imaju manifestaciju posvećenu Stefanu Nemanji. On je prvi svetitetlj, prvi gradilac srpske države u tom obimu i onaj koji je sa svojim sinom Svetim Savom postavio mnoge naše temelje, a na nama je da se ugledamo na njih i čuvamo uspomenu na njihova djela – rekao je Perić.

U ime vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija prisutnima se obratio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, koji je istakao da je Sveti Simeon duhovni rodonačelnik srpske nacije.

 – On je objedinio srpske velikaše i podigao državu, gradio crkve i manastire, a kasnije napustio sve to i zamonašio se. Upravo zato crkva slaveći njega slavi, ne silu i mudrost u ratovanju, vođenju države i diplomatiji, nego osjećaj za duhovnost jer je u punoj snazi odlučio da se povuče i postane smjerni monah. Gospod je to prepoznao i nagradio ga, te je ubrzo nakon fizičke smrti sačuvao njegovo tijelo i iz njega je počelo da teče sveto miro – istakao je Lukić.

Akademija je počela nastupom Dječijeg hora Doma omladine „Zvončići“, a dramsko-recitatorski program su izvesli učenici TŠC. Na akademiji je dodijeljena nagrada „Prosvjete“ za najbolju knjigu 2019. godine u Zvorniku, „Zvuk tišine“, mladoj autorki Aleksandri Vukadinović.

(infobirac.net)