Počeli „Dani Marka Markovića“

MA Izdvojena ZVORNIK

Počeli „Dani Marka Markovića“

 

Školskim časom koji je održan u Osnovnoj školi „ Sveti Sava“, u Zvorniku je počela trodnevna manifestacija „Dani Marka Markovića“. Direktorica Narodne biblioteke Zvornik Nega Stjepanović, rekla je da je ovo druga godina kako se organizuje ova manifestacija kojom se Zvorničanima želi približiti značaj lika i djela ove, za naš grad, istaknute ličnosti.

 – Manifestaciju smo počeli sa školskim časom o Marku Markoviću. Cilj nam je da se naši najmlađi sugrađani upoznaju sa likom i radom jednog od najznačajnijih kulturnih radnika BiH, u prvoj polovini 20 vijeka, jednog od najznačajnijih književnika, prvog predsjednika Udruženja književnika BiH – rekla je Stjepanović.

Stanislav Tomić, profesor u Srednjoškolskom centru „ Petar Kočić“ je zajedno sa mladim ove škole pokrenuo priču o značaju Marka Markovića.  On je rekao da je veoma značajno da se Zvornik sjeća Marka Markovića, jer je on bio jedan od najznačajnijih kulturnih radnika u BiH.

 – Mislim da građani Zvornika treba da znaju koliki je njegov značaj i šta Zvornik, kao njegovo rodno mjesto duguje Marku Markoviću. U tom cilju pored ove manifestacije pokrenuta je inicijativa da se ovom značajnom kulturnom radniku podigne spomenik u Zvorniku. Odluka o tome postoji – rekao je Tomić, izrazivši nadu da će u toku ove ili naredne godine ta odluka biti sprovedena u dijelo.

U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“ danas će biti održana promocija romana „Teodorin prsten“, autora Vanje Bulića dok je izložba o Marku Markoviću, pod nazivom „Svaki je podatak dragocjen za sagledavanje duha vremena“ zakazana za četvrtak 27. februra, na dan kada je najznačajniji zvornički književnik rođen u ovom gradu, 1896. godine.

(Izvor: radioosvit)