Granulića zaustavilo Predsjedništvo Saveza sindikata – sindikalci strahuju od odmazde

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Granulića zaustavilo Predsjedništvo Saveza sindikata – sindikalci strahuju od odmazde

 

Na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpkse, Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite povukao je odluku o uplatama članarine na račun granskog sindikata, a smjena dva zvornička predsjednika sindikalnih organizacija je proglašena nelegalnom i ne može se primijeniti. Sindikalci iz Zvorinka upozoravaju na moguću odmazdu koju bi Granulić mogao da uradi prema njima i drugim organizacijama koje ga nisu podržale te traže zaštitu Saveza.

Branko Ilić i Goran Šurbat, koje je nedavno svojim odlukama Granulić bio smijenio sa tih funkcija, kažu da je na ovaj način njihova borba za istinu dobila svoj epilog.

 – Naša borba da dokažemo da su prava članova sindikata prekršena kao i da je pokušaj naše smjene nelegalan je dobila svoju potvrdu, odnosno ove odluke je podržalo i Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske. Samim tim Granulić je demantovao svoju izjavu da sindikalci ne poznaju statut po kojem je sada morao da povuče spornu odluku na koju su smo mi ukazivali i radi čega je bila inicirana naša smjena. Granulić je povukao svoju odluku da se polovina novca od članarina uplaćuje samo na račun Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS čime je htio da prekrši Statut i izbjegne obazeve prema Savezu – kaže Branko Ilić, predsjednik SO JZU „Bolnica Zvornik“.

On je dodao da je u proteklih 10 godina preko 180.000 KM od članarina uplaćeno sa računa ove dvije sindikalne organizacije na račun Saveza sindikata RS i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

 – Pitanje je šta smo dobili zauzvrat. Ništa. Dobili smo to da su naše plate sve manje i manje – istakao je Ilić.

Zajednički stav koji su dva sindiklaca iznijela jeste da „poznajući način na koji djeluje Milenko Granulić mi u budućem periodu očekujemo odmazdu sa njegove strane i dalje djelovanje na pokušajima naših nelegalih smjena, a samo iz razloga što smo poštovali odluke Saveza sindikata i pravilno tumačili statut, i sve to uz stoprocentnu podršku članova sindikalnih organizacija“.

 – Na prvom mjestu zaštitili smo Savez od samovolje pojedinca, ukazali na nepravilnosti i moguće posljedice kršenja statuta i shodno tome očekujemo da Savez zaštiti nas i naše dvije sindikalne organizacije od Granulićeve samovolje – ističu sindikalci.

Goran Šurbat, predsjednik SO Dom zdravlja u Zvorniku ističe da 19 godina traje istorija sindikata zdravsta na čelu sa Milenkom Granulićem.

 – Za tih 19 godina, iz čistog nezadovoljstva prema radu Milenka Granulića, podijelili smo se u 4 nezavisna sindikata. I bez obzira ko u budućnosti bio na mom mjestu treba da ima želju i viziju da sutra za isti sto treba da sjednu predstavnici svih ovih sindikata i nađu zajednički jezik i urade nešto za sve nas. Da nije Granulića, do podjele ne bi ni došlo, a sa sigurnošću vam kažem da nije njega ovi ljudi bi našli zajednički jezik, a sve u interesu zaposlenih, zdravstvenog sistema Republike Srpske i, na kraju, i krajnjih korisnika naših usluga – rekao je Šurbat.

Prosječna plata manja u 2018. nego u 2008. godini

Kako su dvojica zvorničkih sindikalaca predočila položaj zdravstvenih radnika kroz tabelarni prikaz, njihova zarada je 2008. godine bila veća za više od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu te su dodali da su se, u tih deset godina, cijene svih proizvoda i usluga značajno uvećale što je njihova primanja još više umanjilo.

(infobirac.net)