Lovačko udruženje „Igrišta“ Vlasenica – godina bogatih aktivnosti

MA Izdvojena VLASENICA

Lovačko udruženje „Igrišta“ Vlasenica – godina bogatih aktivnosti

 

Lovačko udruženje „Igrišta“ je izraslo u jednu ozbiljnu lovačku organizaciju. Imamo jasno definisane aktivnosti, koje su, u prvom planu, usmjerene na zaštitu i uzgoj divljači, te izgradnju objekata u lovištu, dakle sve ono što je potrebno za uspješno funkcionisanje lovačkog udruženja u skladu sa lovno-privrednom osnovom i godišnjim planom gazdovanja našim lovištem, kaže sekretar LU „Igrišta“ Mlađen Golić, sumirajući jednogodišnji rad ove lovačke organizacije, koja je svojim bogatim aktivnostima postala prepoznatljiva u regiji Birač.


Prvi operativac vlaseničkih lovaca navodi da Udruženje gazduje lovištem „Birač“ koje se prostire na površini od 23.000 hektara i da su ispunjeni skoro svi primarni zadaci u 2019. godini.
– Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da iza sebe imamo još jednu uspješnu godinu – ističe Golić, dodajući da su ponosni na činjenicu da je u lovištu sve vše divljači.
Vlasenički plato, naime, bogat je raznovrsnom vrstom divljači, među kojima prednjače divlje svinje i srneća populacija. Takođe, ovdje gravitira i nekoliko primjeraka mrkog medvjeda, a prisutni su i vukovi, tako da se pružaju značajni potencijali za komercijalni lov, koji bi, smatraju u LU „Igrišta“, mogao biti dodatni izvor prihoda za razvoj i unapređenje lovstva na ovim prostorima.
– U posljednje vrijeme dosta radimo na stvaranju uslovi za razvoj komercijalnog lova s obzirom da opština Vlasenica raspolaže bogatim prirodnim resursima pogodnim za lovni turizam – govori Golić. Naglašava da će u predjelu Igrišta, jednom od bisera prirode u ovom kraju, gdje se nekada nalazio i poznati skijaški centar, biti uspostavljena zona uzgojno-zaštićenog lovišta kako bi se organizovao komercijalni lov. Na ovom lokalitetu biće izgrađena i visoka čeka za komercijalni lov divljih svinja, medvjeda i vukova.


U zadnje dvije godine, zahvaljujući projektima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovačkog saveza Republike Srpske, lovište „Igrišta“ postalo je bogatije za po šest nadzornih kamera i hranilica za prihranu divljači, zatim izgrađena je jedna moderna visoka čeka, kao i četiri manje čeke za lov srneće divljači.
U LU „Igrišta“ stalna je briga o zaštiti i uzgoju divljači, što se ogleda kroz razne aktivnosti. Sada, u ovom zimskom periodu, pored ostalog, redovno se organizuju akcije iznošenja hrane u lovište. Lovačko udruženje obezbijedilo oko 10 tona razne vrste hrane koja će dobro doći divljači u hladnim danima.
– Prihrana divljači sada nam je jedan od prioritetnijih zadataka. Umjesto pušaka, lovci na leđima imaju ruksake pune hrane koje iznose u lovište da bi sačuvali divljač – naglašava Golić.

Izvor: Lovacke novine – Mišo Lazarević