Granica u Zvorniku česta ruta za ilegalne migrante: Plivaju preko Drine, pužu preko plinovoda, kriju se u čamcima

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Granica u Zvorniku česta ruta za ilegalne migrante: Plivaju preko Drine, pužu preko plinovoda, kriju se u čamcima

 

Migranti se na razne načine dovijaju da iz Srbije uđu u BiH, koriste pomoć krijumčara, riskiraju živote, traže rupe na granicama.

Područje Zvornika u posljednje se vrijeme najčešće spominje kao sito kroz koje na granici ilegalno ulaze migranti iz Srbije.

Dolaze noću, preplivaju Drinu, koriste čamce, pokušavaju preći trenutno zatvoreni most između dva Zvornika. Probaju sami, ali treba biti realan, najčešće imaju pomoć krijumčara s obje strane granice.

Niži vodostaj
Zvanični podaci kažu da je s područja Zvornika prošle godine od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 6.006 migranata. To je za 25,86 posto više nego godinu prije, a pripadnici PU Zvornik evidentirali su 619 osoba osumnjičenih da su u našu zemlju ušle bez papira i sumnjivim putevima.

Vide to i Zvorničani, koji grupe migranata zatiču na potezu od gradske zone do graničnog prijelaza Кarakaj, ribolovci ih zorom susreću na obalama…

 

Pripadnici DGS-a na gradskoj plaži u Zvorniku

Penzioner Makso Gračanin šeta uz magistralni put i sreće grupe migranata.

– U grupama ih je pet, šest, obično mlađih ljudi, na leđima nose velike rance. Jedno vrijeme smo ih susretali i iz suprotnog pravca, kada su se vraćali u Srbiju jer vjerovatno nisu uspjeli preći hrvatsku granicu – kaže Gračanin.

Momčilo Mandić svjedoči da i danas s prozora vidi nevoljnike koji pokušavaju pa i uspijevaju preplivati Drinu.

– Bude ih puno kad je niži vodostaj. Nekad prespavaju na gradskoj plaži u napuštenom objektu. Jednom sam ih vidio kako u sjedećem položaju pužu plinovodnim cijevima na mostu između Zvornika i Malog Zvornika dok ne pređu riječni dio i onda skoče na šetalište i nastave kretanje ka Кarakaju – priča Mandić.

U sjedećem položaju na plinovodu koji je fiksiran za most polako se pomjeraju ka drugoj obali

Breme posla
Zabilježen je slučaj da su migranti, u pokušaju da uđu dublje u teritoriju BiH, na nepristupačnom terenu pali s jednog starog mosta te su im pomoć ukazivali policijski i zdravstveni radnici. Jedan migrant utopio se u pokušaju da prepliva Drinu.

Pretprošle godine zalutali i upali u ambis, spasili ih policija i hitna pomoć

U svemu profitiraju krijumčari. Tokom prošle godine evidentirano je deset slučajeva, ali se sumnja da je broj mnogo veći.

Breme posla sada nose službenici policije i granične policije. Sarađuju odlično, ali napominju, s proljeća, kad se očekuje veći broj ilegalnih pokušaja prelaska granice, trebaće im pomoć.

Zaustavljeni krijumčari kod Zvornika


Splavovi od plastičnih boca
Migranti se svakako dovijaju, pa za prelazak preko Drine prave i improvizirana plovila.

– Bude tu svega, splavova od drveća ili od plastičnih boca. Кrijumčari ih prebacuju čamcima s vanbrodskim motorima. Najčešći pokušaji prelaska su u mjestima Roćević i Кozluk, ali i u Zelinju, te mjestima Polom, Rajska plaža, Voljevica, Sikirić i Tegare u opštini Bratunac – upozorio je komandir jedinice Granične policije Muamer Fazlagić.

Spavaju u objektu na gradskoj plaži 

Kartoni i ćebad ostali u objektu na gradskoj plaži

Migranti u hladnim noćima traže različite lokacije da se zaštite od hladnoće i prespavaju. Zato često koriste i objekat na gradskoj plaži u Zvorniku koji je sada prazan te tu nekada provode noći. I sada su u njemu vidljivi kartoni i ćebad koje su koristili da se utople.

(infobirac.net)