Zvorničani protiv gradnje spalionice medicinskog otpada u Karakaju

ZVORNIK

Zvorničani protiv gradnje spalionice medicinskog otpada u Karakaju

Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu koji je predstavljen u Zvorniku za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u ovoj opštini izazvao je ozbiljnu zabrinutost Centra za životnu sredinu zbog opasnosti i zagađenja koje ovakvo postrojenje može prouzrokovati, ali i drugih udruženja i mještana.

Opasnost od ovog projekta je utoliko veća ako se zna da se u krugu od dvije ili tri stotine metara od tog objekta nalaze vrtić, dvije škole, plinsko postrojenje, privatne kuće, moteli i drugi objekti.

Iz Centra su istakli da je zabrinjavajuće kako se vodi postupak planiranja izgradnje ovog objekta.

– Za najopasnije materije koje spalionice proizvode, gasove dioksine i furane, u našoj državi nemamo instituciju koja bi ih uopšte mjerila. To je samo jedna od bezbroj spornih stavki iz ove Studije, ali i iz čitavog projekta – ističe Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović kaže da lokalna uprava nema nadležnosti nad ovim projektom već resorno ministarstvo, ali da su protiv svakog rješenja koje bi uništavalo životnu sredinu ili ugrožavalo zdravlje ljudi.

– Na javnoj raspravi je izraženo veliko nezadovoljstvo građana te se nadamo da će Ministarstva ekologije RS reagovati ukoliko postoje osnovane tvrdnje da je to opasno po život naših sugrađana te da se tada to postrojenje neće graditi u Zvorniku – istakao je Ivanović.

Marko Mimić, predstavnik Udruženja SRD „Bistro“ kaže da je pored činjenica da u RS nema institucije koja kože da kontoriliše rad ovakve spalionice, te činjenice da se spaljivanje radi na temperaturama od 800 do 1.200 stepeni na nekoliko stotina metara od centralne plinske stanice, škola, vrtića jeste samo po sebi opasno.

– Što se otpadnih voda tiče, nije navedeno koje su to količine, koje supstance u njima mogu završiti i kakve konkretne štete po ekosistem mogu prouzrokovati. Preko 300.000 građana crpi vodu za vodosnabdijevanje iz rijeke Drine. Ako ijedna čestica opasnih materija usljed rada postrojenja dospije u tu vodu, to je za nas neprihvatljivo – rekao je Mimić i dodao da je sporna i lokacija, gdje se već vrše spaljivane neopasnog materijala, i način monitroninga spalionice.

Predstavnici nosioca projekta „Medic-OTP“ d.o.o. nisu se izjašnjavali na javnoj raspravi.

Stanovnici Karakaja uznemireni

Nakon što su saznali da se u krugu ,,Metalnog“ već vrše spaljivanja određenog otpada stanovnici Karakaja su uznemireni i najavljuju mirne proteste ukoliko spalionica dobije dozvolu za rad.

– Nadamo se da do realizacije tog projekta neće doći, jer bi zdravlje stanovnika nekoliko naselja bilo ugroženo. Ljudi su uznemireni i već nekoliko njih je poslalo dopise nadležnim ministarstvima i nadamo se da će oni imati razumijevanja, te da neće dozvoliti spaljivanje otpada u naseljenim mjestima – rekao je Ljubiša Janković iz Karakaja.

infobirac.net