Geološki zavod RS sprema brojne projekte u ovoj godini – Tomić: Izradićemo android aplikaciju geološke karte RS

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Geološki zavod RS sprema brojne projekte u ovoj godini

Tomić: Izradićemo android aplikaciju geološke karte RS

 

Geološki zavod Republike Srpske sprovešće ove godine nekoliko značajnih projekata među kojima je vjerovatno najvažnija izrada android aplikacije geološke karte Republike Srpske, odnosno geoportala, proučavanje slivnog područja u Trebinju, analize mineralnih sirovina u nekoliko opština na istoku RS, te hidrogeološke karte Jahorine i Ravne planine.

Mladen Tomić, v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja kaže da su u protekloj godini realizovani svi projektovani zadaci predviđeni godišnjim Planom rada, o čemu svjedoči i pozitivno mišljenje Vlade Republike Srpske.

 – Planom rada za 2020. godinu predviđen je niz aktivnosti iz oblasti osnovnih geoloških istraživanja,  a koje se odnose prije svaga na povećanje stepena istraženosti potencijalnih mineralnih sirovina, hidrogeoloških istraživanja i prevenciju od geohazarda koji su u ovom trenutku veoma aktuelna problematika. Takođe, započete su aktivnosti iz oblasti geoturizma, te je planirana izrada android aplikacije geološke karte Republike Srpske 1:300.000, koja ima za cilj približavanja geologije široj javnosti. Prije nekoliko dana potpisan je sporazum o ustupanju geoloških podloga sa RUGIPP RS, što predstavlja jedan značaj korak u saradnji između institucija Republike Srpske – rekao je Tomić.

Inženjer geologije i zamjenik direktora Geozavoda Cvjetko Sandić ističe da su rado prihvatili izradu aplikacije jer su dosad imali sve karte u analognom obliku.

 – Odlučili smo da geoportal ima geološku, hidrološku i kartu o klizištima. Prva je značajna za privredu zbog mineralnih sirovina, druga za projekte vodosnabdijevanja i kontrolu voda, a treća zbog zona klizišta. Kada se podaci aplouduju na portal svaki građanin će moći jednim klikom da provjeri svoju lokaciju, odnosno njen geološki potencijal, vodosnabdijevanje i opasnost od klizišta – naveo je Sandić.

Boban Jolović, šef Odjeljenja za geološki informacioni sistem kaže da je Geozavod RS član evropskog udruženja te da sprovode niz projekata sa zavodima iz zemalja okruženja i Evrope.

 – Trenutno sa Institutom za atomsku energiju iz Beča radimo projekat slivnog područja dijela Crne Gore i južnog dijela Srpske, kao i podzemnih voda, koji su značajni za vodosnabdijevanje stanovnika Trebinja i napajanja izvorišta Gorica. Istraživanje se vrši uz najsavremenije metode što će omogućiti da neko od mlađih kolega iz ove oblasti ode na usavršavanje u Zagreb ili Beč  – istakao je Jolović dodavši da je važan memorandum koji su potpisali sa kineskim geozavodom o istraživanju mineralnih sirovina.

Prema riječima Nenada Toholja, rukovodioca Odjeljenja za mineralne sirovine ove godine biće urađena istraživanja mineralnih sirovina u opštinama Rogatica, Pale i Goražde, odnosno Foča, Kalinovik i Čajniče.

Geohemijske analize i hidrogeološke karte

Prema Toholjevim riječima ove godine Vlada RS je odobrila sredstva za geohemijska istraživanja te će biti urađeno ukupno 100 uzoraka.

 – Zbog evidentnih klimatskih promjena, ove godine biće urađena i hidrogeološka karta Jahorine i Ravne planine jer je primijetno smanjenje količina podzemnih voda od kojih zavisi vodosnabdijevanje ovog područja – istakao je Toholj.

(infobirac.net)