Više od 400 lovaca i gostiju na lovačkoj večeri u Vlasenici

VLASENICA

Više od 400 lovaca i gostiju na lovačkoj večeri u Vlasenici

Uspješnu lovnu sezonu članovi Lovačkog udruženja „Igrišta“ iz Vlasenice obilježili su tradicionalnom lovačkom večeri kojoj je prisustvovalo više od 400 članova tog udruženja i brojni gosti.
Slavlje su upotpunili i lovci iz udruženja sa kojima Vlaseničani imaju dobru saradnju, te predstavnici Lovačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Predsjednik vlaseničkog udruženja Marko Todorović rekao je novinarima da je „Igrište“ u proteklom periodu dobro radilo i gazdovalo lovištem koje mu je povjereno, a večeras pokazuje da je i dobar domaćin.

Todorović je zahvalio i resornom ministarstvu od kojeg je na osnovu raspisanog konkursa za dodjelu sredstava prošle i pretprošle godine dobilo 10.000 KM, utrošenih za lovno-tehničke i uzgojne objekte.

– Riječ je o nabavci kamera, hranilica za divlju svinju, nekoliko poluotvorenih čeka i jednu visoku čeku za komercijalni odstrel. Udruženje je u prošloj godini na lovišta iznijelo oko osam tona hrane za prehranu divljači, a skoro istu količinu individualno su iznijeli i lovci – rekao je Todorović.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković rekao je da je ovaj savez ostvario izvanrednu saradnju sa Vladom Srpske, odnosno resornim ministarstvom i u posljednje dvije godine uložio oko milion KM u lovišta u Srpskoj.

On je istakao da je na lovcima, odnosno udruženjima i njihovim rukovodstvima da na adekvatan način iskoriste uložena sredstva i opreme lovišta.

– Na njima je da pokažu da ovdje nismo samo da odstreljujemo, već da vršimo uzgoj i zaštitu divljači, izgrađujemo lovišta i ponudimo ono što je značajan lovno-privredni potencijal kojim raspolaže cijela Republika Srpska“, rekao je Drašković.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u okviru Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Zubić rekao je da je ovo ministarstvo u Srpskoj ustanovilo 99 lovišta, od kojih su 78 sportsko- rekreativna, namijenjena udruženjima u opštinama i time dalo prednost potrebama domaćih lovaca.

On je dodao da vlaseničko udruženje gazduje jednim takvim lovištem na teritoriji Vlasenice i da su pokazali da su ozbiljan korisnik lovišta i da ozbiljno izvršavaju svoje zadatke u skladu sa ugovorom koji su potpisali sa Ministarstvom.

Zubić je dodao da lovni turizam nije u dovoljnoj mjeri zastupljen na teritoriji Republike Srpske, iako postoje veliki potencijali.

– Mi imamo kvalitetan prirodni resurs koji omogućava da ga ponudimo stranim lovcima na korišćenje, no postoje ograničenja koja nisu do sada riješena. Jedno od takvih je nefunkcionisanje takozvane Cites-međunarodne konvencije, koja reguliše promet ulovljene divljači izvan granica Republike Srpske i BiH. Aktivno se radi da se u narednom periodu obezbijedi funkcionisanje te konvencije, kako bi svaki lovac koji dođe izvan granica Republike Srpske sa sobom mogao da ponese trofej koji je ulovio.  – rekao je Zubić.

U okviru svečanosti obavljena je dodjela priznanja i zahvalnica pojedincima i organizacijama koji su ostvarili dobro saradnju sa Lovačkim udruženjem „Igrišta“, ili su, na različite načine, podržali razvoj tog udruženja.

Vlaseničko udruženje trenutno okuplja oko 230 članova.