Sindikalci iz Zvornika – Granulić hoće za sebe sav novac od članarina

ZVORNIK

Sindikalci iz Zvornika – Granulić hoće za sebe sav novac od članarina

Milenko Granulić grubo je prekršio Statut Saveza sindikata Republike Srpske mjenjajući statut svoje sindikalne organizacije po kome bi se sav prihod od članarina, koji ide u centralu sindikata, uplaćivao na Sindikat zdravstva i socijalne zaštite, tvrde u dvije zvorničke zdravstvene sindikalne organizacije čiji su predsjednici prije nekoliko dana Granulićevom odlukom smijenjeni sa svojih funkcija.

Sindikalci tvrde da ni njihove smjene nisu zakonite i navode da su nastale kada su Granuliću rekli da poštuju Statut Saveza sindikata i da neće podržati njegove odluke. Ispostavi li se da su ovi navodi tačni to bi bio Granulićev direktan udar na predsjednicu Saveza sindikata Ranku Mišić jer bi zaobišao osnovni pravni akt Saveza sindikata u kome je određeno da 50 odsto članarine ide sindikalnoj organizaciji, a po 25 odsto Savezu i granskom sindikatu.

Branko Ilić, smijenjeni predsjednik SO JZU „Bolnica Zvornik“ kaže da je rješenju o smjeni prethodio odlučan odgovor Granuliću, a koji su potvrdili svi članovi njegove sindikalne organizacije, da neće prihvatiti Granulićevo urušavanje sindikata.

– Naša je obaveza da granski Statut prilagodimo Statutu Saveza sindikata. To smo predočili i članovima koji su stoprocentno podržali našu odluku. Nakon toga je Granulić donio odluke o mojoj smjeni i postavio umjesto mene povjerenika, ženu, koja čak nije ni član sindikata već dvije godine. Poslije je ona je sakupila još šest članova, od kojih troje nisu članovi sindikata i izabrali novog predsjednika – kaže Ilić i dodaje da odluku o njegovoj smjeni može da donese samo Sindikalni odbor ove ustanove.

– Predsjednik sindikata je samo mogao da da predlog Sindikalnom oboru za moju smjenu što se nije desilo, dakle smjena je nelegalna. No, to toliko nije ni važno koliko su važne njegove namere kako da privatizuje ovu sindikalnu organizaciju – istakao je Ilić i dodao da i ove odluke o povjerenicima potvrđuje čime se Granulić bavi.

Goran Šurbat, smijenjeni predsjednik SO JZU Dom zdravlja je istog mišljenja. I umjesto njega je Milenko Granulić imenovao povjerenika, u ovom slučaju člana sindikata, ali do sada poverenik nije provodio nikakve aktivnosti na novim izborima.

– Ovo je samo jedna u nizu Granulićevih nelegalnih aktivnosti jer da bi se izmjenio statut trebala bi se sazvati skupština koja nije održana od maja 2017. godine, iako je obavezan bio da svake godine makar po jednom sazove skupštinu. Isto tako je po svojoj volji i bez valjanih odluka mjenjao članove republičkog odbora. Nama je važno da smo za naše odluke da ne podržimo njegovu samovolju imali stoprocentnu podršku naših članova  – istakao je Šurbat i podsjetio da su od Granulićevog dolaska na mjesto predsjednika ovog granskog sindikata u zdravstu osnovana još četiri strukovna sindikata što, kako je rekao, dovoljno govori o njegovom radu.

– Svima je poznato da 11 godina zdravstveni radnici nisu imali povećanje plata, da su one kvantitativno bile veće u 2008. godini nego 2019. godine. On je zaista 2016. uspio da obezbjedi dobar kolektivni ugovor, ali je samo mjesec dana nakon toga počeo da potpisuje anekse, a bilo ih je četiri, po kojima je samo pristajao na umanjenje naših prava. Tako je u službama gde je otežan rad prvobitno bilo potpisano da se na platu dobija 12 odsto dodatka, a kasnije je to promenjeno u oblik „do 12 odsto“ što znači da taj iznos može biti i u promilima – istakao je Šurbat.

O svim aktivnostima je obavješteno rukovodstvo Saveza sindikata Republike Srpske, a kako nezvanično saznajem Srpskainfo u utorak bi se trebala održati sjednica na kojoj će se raspravljati o Granulićevim potezima i eventualnoj smjeni sa ove funkcije. Ukoliko do toga ne dođe vjerovatno bi u narednom periodu došlo do ozbiljnog urušavanja kredibiliteta sindikata uopšte i osipanja članstva jer bi vođeni Granulićevim odlukama istim putem mogli da krenu i drugi granski sindikati.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić odbacio je sve tvrdnje sindikalaca iz Zvornika, te istakao da one veze sa istinom.

– Sve ove tvrdnje su neistinite i zaista ne znam za čiji interes su iznijete u javnost. Sindikalcima poručujem da malo bolje pročitaju statut, jer on nije prekršen – zaključio je Granulić.

infobirac.net