Nastavljeno istraživanje arhivskih podataka za monografiju o stogodišnjici zvorničke škole

ZVORNIK

Nastavljeno istraživanje arhivskih podataka za monografiju o stogodišnjici zvorničke škole

 

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ nastavljene su aktivnosti na pripremi monografije povodom stogodišnjice osnivanja prve srednje škole u Zvorniku. Oni su ove sedmice posjetili Arhiv Jugoslavije gdje su istraživali period do Drugog svjetkog rata.

Biljana Pisić, direktorica škole potvrdila nam je da se krenulo od prvih podataka o osnivanju škole od 17. septembra 1920. godine.

 – Dobili smo dio podataka iz Arhiva BiH, a jedan dio su naši profesori pronašli u Arhivu Jugoslavije. Akcenat je na istraživanju za monografiju koja je trajni dokument i koja će biti reprezentativni uzorak za sve buduće goste i posjetioce škole i grada. Pronašli smo niz novih podataka, odnosno sve direktore i „upravitelje“ škole do 1941. godine, među kojima je bila i jedna žena. Ostala imena imamo sačuvana kroz ljetopise. Uvijek, naravno, pozivamo sve one koji mogu da nam dostave imena pojedinih učenika, profesora i drugih koji su bili dio naše škole, a ostvarili su zapažene rezultate u svom radu – istakla je Pisić.

U Arhivu Jugoslavije pronađeni su podaci o prvoj sekciji, osnivanju đačkog restorana, humanitarnog udruženja, podaci o nastavnicima iz međuratnog perioda i brojni drugi značajni podaci.

(infobirac.net)