Od 18. februara pojačane kontrole pekara i poslastičara u BiH

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Od 18. februara pojačane kontrole pekara i poslastičara u BiH

 

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započeće 18. februara 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvata proizvodnju hljeba, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda. Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

Shodno tome, obavještavamo poreske obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti 10.71 – proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provesti pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Кontrolne aktivnosti započeće sa danom 18.2.2020. godine i provodiće se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Кako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.

(Izvor: unio.gov.ba)