„Epl” mora da plati 25 miliona evra zbog usporavanja „Ajfona”

SVIJET

„Epl” mora da plati 25 miliona evra zbog usporavanja „Ajfona”

 

„Epl” mora da plati kaznu od 25 miliona evra jer je tajno usporavao starije verzije „Ajfona”.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o ovim mjerama kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje IOS sistema (10.2.1 i 11.2) može da uspori njihove uređaje.

„Epl” koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije „Ajfon” uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem riješen regulativom.

Pored kazne koja je donijeta zbog „obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači”, kompanija „Epl” će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, piše „Independent”, a prenosi Tanjug.

Prošle godine, „Epl” je obećao da ce biti iskreniji sa potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model, prenio je sarajevski portal „Kliks”.

Ovaj se problem pojavi svaki put kada „Epl” izbaci noviju verziju svog IOS operativnog sistema.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

 – Svi naši postupci su uvijek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno da naglasim. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvijek dobronamerni – izjavio je Tim Kuk, izvršni direktor „Epla”.

(Izvor: politika.rs)