Nema ko da muze krave, ni za platu od 70.000 dinara mjesečno

REGION SVIJET

Nema ko da muze krave, ni za platu od 70.000 dinara mjesečno

 

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji suočavaju se sa istim izazovima i problemima, te su mljekari iz ove tri zemlje razmijenili iskustva na skupu, organizovanom u Sremskoj Mitrovici.

Resorni ministri Srbije i Republike Srpske saglasni su u ocjeni da i jednu i drugu državu „muči ista muka”, a to je što nedostaje ljudi za mužu krava i zbog toga je neophodno da država što više pomogne u subvencionisanju za kupovinu nove opreme.

Srbija je, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedeimović, već krenula u nabavku robota za mužu.

 – Nema ko više da muze krave. Da mu date 70.000 dinara mjesečno da muze krave, ne možete da nađete čovjeka. Da odete u bilo koje selo u zapadnobačkom, sjevernobačkom okrugu isto ćete sve čuti. Nema ljudi. I to je najveći problem poljoprivrede i zato moramo ići sa nabavkom nove opreme i sa modernizacijom, a 75 odsto sredstava država Srbija daje za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje – kaže Nedimović, prenosi Tanjug.

Ministar poljoprivrede u Republici Srpskoj Boris Pašalić ocjenjuje da u toj zemlji mogu biti zadovoljni situacijom u sektoru mljekarstva, da proizvodnja raste, ali da je isto tako primijetan trend opadanja broja farmi. Ocjenjuje i da su isti otkupljivači i u Srpskoj i u Srbiji.

 – U 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno je oko 120 miliona litara mlijeka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. godini. Opada nam broj farmi, imamo oko 4.100 farmi, a raste nam proizvodnja i broj farmi gdje ima više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okruženju, pa tako i kod nas. Broj isporučilaca je sada zaustavljen, nekih 4.100, ali imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste – rekao je Pašalić, dodajući da u Srpskoj izdvajaju oko 50 odsto iz agrarnog budžeta samo za mlijeko.

(Izvor: politika.rs)

FOTO: Farma u Zvorniku, infobirac.net