Dvije zvorničke srednje škole uradile plan upisa: Nova informatička zanimanja

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Dvije zvorničke srednje škole uradile plan upisa: Nova informatička zanimanja

 

U cilju privlačenja učenika, ali i odgovora na potrebe privrede, dvije zvorničke srednje škole napravile su i poslale resornom ministarstvu plan zanimanja kojim je predviđen upis 19 odjeljenja sa ukupno 456 učenika. Ono što je novina ove godine je uvođenje smjerova u kojima dominira informatika, a zbog dobrog odziva prošle godine zadržana su i trogodišnja zanimanja iz kojih, zbog kvalitetne prakse, učenici mogu brzo dobiti posao.

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ predviđen je upis deset odjeljenja, dva gimnazije društveno-jezičkog, jedan opšteg i jedan računarsko-informatičkog smjera, dva razreda medicinskih tehničara opšteg smjera, po jedno odjeljenje ekonomskih, poslovno-informatičkih, turističkih tehničara te kombinovani razred kuvara i poslastičara.

– Ove godine je predviđen upis poslovno-informatičkih tehničara čime smo odgovorili na sve veću potrebu za različitim profilima informatičara kao i jedno odjeljenje gimnazije koje će biti računarsko-informatičkog smjera, a od ove godine informatika će biti uvedena i u četvrte razrede gimnazije što do sada nije bio slučaj. Takođe, očekujemo veliko interesovanje za zanimanje kuvar i poslastičar jer je velika potražnja za ovim kadrovima, kako u Zvorniku, tako i u našoj regiji – rekla je Biljana Pisić, direktorica škole te istakla da imaju dobro opremljene kabinete za praktičnu nastavu kuvarstva kao i kvalitetnu praksu u najboljim ugostiteljskim objektima u Zvorniku.

U Tehničkom školskom centru u Zvorniku planiran je upis devet odjeljenja, a i ove godine veliki je izbor trogodišnjih zanimanja što je dovelo do porasta broja učenika u ovoj školi u posljednjih nekoliko godina. Prema riječima direktora TŠC ,,Karakaj“ Gorana Grujića, predviđen je upis devet odjeljenja, odnosno po jedan razred tehničara CNC tehnologije, drumskih, poštanskih, tehničara računarstva i programiranja, elektroenergetike i hemijskih tehničara te trogodišnja zanimanja, kombinovano bravar-zavarivač i automehaničar, vozač i elektroinstalater-električar telekomunikacija.

 – Sve su ovo zanimanja koja su konkurentna na tržištu rada i jako tražena. Već nekoliko godina zbog toga bilježimo rast broja učenika. Ove godine nam završava sedam odjeljenja, ali smo sigurni da ćemo upisati svih devet odjeljenja u prvim rokovima kao i prošle godine. Treba istaći da učenici imaju kvalitetnu praksu u zvorničkim preduzećima, poput „Alumine“ koja im obezbjeđuje opremu i druge povlastice. To je najbolja preporuka za našu školu jer svi učenici nakon završenih zanata odmah mogu da dobiju posao – ističe Grujić, dodajući da u „Alumini“ praktičnu nastavu imaju učenici druge i treće godine iz četiri profila zanimanja, električari, varioci, obrađivači metala rezanjem i rukovaoci građevinskih pretovarnih mašina, odnosno njih 84.

Besplatne karte za varioce

Кompanija „Alumina“ podržala je prije dvije godine otvaranje odjeljenja za zanimanje varilac u Tehničkom školskom centru, te ponudila svoje radionice za obavljanje praktične nastave i obezbijedila besplatne autobuske karte za učenike ovog zanimanja.

(infobirac.net)