Misteriozne crne pečurke koje rastu u Černobilju mogu postati baza za novi lijek

SVIJET

Misteriozne crne pečurke koje rastu u Černobilju mogu postati baza za novi lijek

Neobične crne pečurke koje rastu u černobiljskom nuklearnom reaktoru hraneći se radijacijom mogle bi da posluže kao osnova za nove lijekove koji će štititi ljudski organizam od opasne doze zračenja, piše Dejli mejl.

Pet godina nakon nuklearne katastrofe koja se dogodila u elektrani u Černobilju naučnici su otkrili da na zidovima napuštenog radioaktivnog reaktora rastu misteriozne crne pečurke.

Naučnike je zainteresovalo kako mikroorganizmi uspijevaju da prežive ekstremne uslove u kojima se nalaze, zbog čega su i počeli da sprovode istraživanja. Ispostavilo se da pečurke rastu u pravcu izvora zračenja, kao da ih radijacija privlači, piše Dejli mejl.

Otkriveno je da pečurke sadrže veliku količinu melanina – pigmenta od kog ljudska koža postaje tamnija.

– To omogućava neobičnim biljkama da apsorbuju zračenje bez štete po sebe i da ga pretvore u hemijsku energiju, kao što obične biljke fotosintezom pretvaraju ugljen-dioksid i hlorofil u kiseonik i glukozu – navodi se u članku.

– Neobični proces je dobio naziv radiosinteza, a naučnici se nadaju da će, zahvaljujući tim istraživanjima, otkriti nove načine zaštite od smrtno opasne radijacije – objašnjava autor članka.

Novi lijek koji će štititi ljudski organizam od radijacije

Prema mišljenju stručnjaka NASA Kasturija Venkatesvarana, koji se nalazi na čelu istraživanja o specijalnim gljivama tipa Cryptococcus neoformans, zahvaljujući eksperimentima koji se sprovode, postoji mogućnost da se razvije novi lijek koji će blokirati i neutralizovati uticaj radijacije na ljudski organizam.

– Lijek bi, između ostalog, pomagao osobama koje su oboljele od raka prilikom liječenja radio-terapijom, kao i inženjerima zaposlenim u nuklearnim elektranama, pilotima, astronautima i mnogim drugim – piše list.

Naučnici pretpostavljaju da bi sposobnost gljiva da pretvaraju radijaciju u energiju u budućnosti mogla biti iskorišćena za punjenje različitih električnih uređaja. Takva vrsta biotehnologije može postati prilično perspektivna, budući da je biokompatibilna i nije toksična.

U posljednje vrijeme eksperimenti sa primjenom gljiva u medicinske svrhe privukli su veliku pažnju, zahvaljujući eksperimentu kada su gljive uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje je nivo radijacije viši nego na Zemlji. Rezultati svemirskih eksperimenata još nisu objavljeni.

(Izvor: sputnjik)