Održano predavanje o karcinomu dojke: GU Zvornik finansira 20 ultrazvučnih pregleda

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Održano predavanje o karcinomu dojke: GU Zvornik finansira 20 ultrazvučnih pregleda

 

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. februara, u zvorničkom Domu omladine je u organizaciji Mladih socijaldemokrata Zvornika održano predavanje na temu „Karcinom dojke“.

S obzirom na interesovanje, Gradska uprava Zvornik odlučila je da finansira 20 pregleda ultrazvuka dojke te je prvih 20 dama koje su došle na pradavanje dobilo besplatan kupon za pregled u JZU Bolnica Zvornik.

Predavanje je održala specijalista interne medicine, onkolog Slađana Prodanović Janjić, koja je istakla da kod nas ne postoji obavezni skrining za žene starije od 50 godina kako je to u razvijenim zapadnim zemljama.

 – Cilj predavanja je da ukažemo na važnost preventive jer samo tako možemo da uradimo više na izlječenju pacijenata. Svaki karcinom otkriven na vrijeme je izlječiv pa tako i rak dojke – ističe Prodanović Janjić.

Ona ja dodala da u Republici Sprskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, godišnje od karcionoma dojke oboli od 400 do 500 žena.

 – Stoga je naša poruka da se obavljaju preventivni pregledi jer i ultrazvuk aparata i mamofgrafa imamo dovoljno, odnosno svaki sekundarni medicinski centri imaju ove aparate, a negdje  i domovi zdravlja. Te preglede treba radovno da obavi svaka žena starija od 50 godina – navodi Prodanović Janjić i dodaje da se sadašnja preventiva svodi na želju pacijentkinja na pojedinačni pregled, dakle nema organizovanog skrininga.

(infobirac.net)