U prepunoj sali zvorničkog Doma omladine – Nele Karajlić predstavio romane „Solunska 28“ i „Fajront u Sarajevu“

MA Izdvojena ZVORNIK

U prepunoj sali zvorničkog Doma omladine – Nele Karajlić predstavio romane „Solunska 28“ i „Fajront u Sarajevu“

 

Sala zvorničkog Doma omladine večeras je bila pretijesna da primi sve zainteresovane koji su htjeli da prisustvuju književnoj večeri na kojoj je svoje romane predstavio Nele Karajlić. On je istakao da je Zvorničanima predstavio dva dijela romana „Solunska 28“ i „Fajront u Sarajevu“.

 – Drago mi je da sam u Zvorniku, a posebno sam uzbuđen i prijatno iznenađen što je ovoliki broj ljudi došao na prezentaciju što je pokazatelj da kultura nije mrtva – kaže Karajlić i dodaje da je „Solunska 28“ metarfora sudbine našeg naroda u 20. vijeku.

 – Ona je pokazatelj naših ideja, zabluda, a, naravno, sve to je dato kroz ličnu priču jer ja ne umijem ništa da pišem što nema emocije i gdje nije čovjek u centru pažnje sa svim svojim dobrim i lošim stranama. Izdaja i prijateljstvo su sastavni dio toga. Onaj ko je izdao on to nikada neće priznati jer je to u ljudskoj prirodi, a onaj koji je izdan, ako ima snage, on će da oprosti. To se kod mene uvijek preplitalo – istakao je Karajlić i dodao da je neposrednost ono što njega preporuči čitaocima koji ističu da „lako“ čitaju njegova djela.

 – U planu je i treći dio, koji je najteži jer smo ga živjeli i lakše mi je „suditi“, a o Prvom svjetskom ratu je bilo lakše pisati jer nema živih sudionika koji će reći da nije bilo tako – naveo je Karajlić.

On je dodao da bi treći dio trebao da izađe ove godine, ali ne smije sa sigurnošću da to potvrdi.

Karajlić je istakao da je „Fajront u Sarajevu“ autobiografska knjiga koja nema dodirnih tačaka sa „Solunskom 28“, koja je više fikcija.

(infobirac.net)