Zavod za zaštitu zdravlja u Zvorniku dobija nove prostorije – Novi aparati za bolji rad i brži protok robe

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Zavod za zaštitu zdravlja u Zvorniku dobija nove prostorije

Novi aparati za bolji rad i brži protok robe

 

Zvornički Regionalni centar „Instituta za javno zdravstvo RS“ dobiće ove godine nove prostorije, a nakon toga će krenuti i u nabavku novih aparata kako bi povećali obim usluga i obuhvatili što više kontrola na graničnom prelazu u Zvorniku. Ovaj centar već nekoliko godina posluje pozitivno i stalno podiže obim usluga, a godišnje najviše pregleda obavljaju iz oblasti mikrobiologije.

Prema riječima Miroslava Erića, rukovodioca JZU „Instutut za javno zdravstvo RS“, Regionalni centar Zvornik, oni su trenutno smješteni u prostorijama bivšeg „Inženjeringa“ u Karakaju.

 – Nakon javnog poziva i provođenja procedure mi ćemo dobiti nove prostorije u gradskoj zoni, a objekat koji će biti ne manji od 500 i ne viši od 800 kvadrata će finansirati Institut za javno zdravstvo. Na ovaj način mi ćemo biti bliži našim korisnicima koji sada koriste taksi ili drugi prevoz da donesu svoje uzorke kod nas. Naš cilj je da budemo što bliži medicinskim centrima u Zvorniku, odnosno Domu zdravlja i bolnici kako bi našim korisnicima bilo lakše da realizuju svoje potrebe, a najviše sanitarne knjižice – kaže Erić.

On je dodao da već nekoliko godina pozitivno posluju i povećavaju obim usluga.

 – Stalno se podiže obim i kvantitet, ali i kvalitet usluga. Od nekadašnjih 650.000 KM, na godišnjem nivou, naš regionalni zavod je došao do cifre od 750.000 KM. Najviše analiza uradimo iz oblasti mikrobiologije, potom epidemiologije pa hemije – ističe Erić i dodaje da je pruzimanjem ove funkcije, pre tri mjeseca, takođe zatekao pozitivno poslovanje.

Ovi rezlutati u radu, kao i činjenica da će dobiti nove prostorije, bili su signal da se ide u nabavku nove opreme, pogotovu u sferi hemijske analize.

 – Kada dobijemo nove prostorije nabavićemo još dva aparata za hemijsku analizu kako bi proširili obim usluga. To se posebno odnosi na kontrole koje se vrše na graničnim prelazima jer trenutno radimo mali broj analiza, a uzorci se šalju za Bijeljinu, Doboj i Banjaluku. Nova aparatura će omogućiti da pokrijemo granični prelaz u Karakaju, kod Zvornika, sa oko 65 odsto uzoraka, odnosno analiza. Tu treba dodati i otvaranje graničnog prelaza u Bratuncu tako da je ekonomska opravdanost nabavke opreme i kupovine prostorija više nego vidljiva – kaže Erić i dodaje da su trenutno bolje kadrovski opremljeni nego prostorno, ali će nakon preseljenja biti potrebna dva ili tri radnika medicinske struke koji bi pokrili rad na novim aparatima u oblasti hemijske analize.

Gradska uprava odobrila prostor bez ikakve naknade

Erić je posebno istakao dobru saradnju sa predstavnicima Gradske uprave, koja im je ustupila trenutni prostor bez ikakve naknade.

 – Mi smo ranije bili smješteni u zgradi komunalnog preduzeća, koja je srušena i pravi se nova, te smo prešli u ove prostorije u Karakaju. Gradska uprava nam je ove prostorije ustupila besplatno, odnosno ne plaćamo im nikakvu naknadu na čemu smo im veoma zahvalni – istakao je Erić.

(infobirac.net)