Iz Lokanja pješačili do manastira Tavne – Perić: Putevima naših očeva i djedova

ZVORNIK

Iz Lokanja pješačili do manastira Tavne – Perić: Putevima naših očeva i djedova

 

Poštujući tradiciju svojih predaka preko 80 mještana Lokanja organizovalo je pješačenje do manastira Tavna. Jovan Perić, jedan od učesnika pješačenja poslao nam je svoje utiske.

Dana 02.02.2020 godine na mladu nedjelju poslije liturgije u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Lokanju protojerej-stavrofor Draženko Vukotić sa svojih 80-tak parohijana krenuo je u obilazak manastira Tavna. Put dugačak dvadeset i neki kilometar jeste u stvari put kojim su naši preci prolazili i posjećivali manastir Tavna par stotina godina i sve do kraja prošlog vijeka, tačnije 1987. godine kada je Lokanj počeo sa izgradnjom svoje preljepe bogomolje.

Stvar koja raduje sve nas jeste broj dječice i omladine koja je uzela učešća u svemu ovome, a moraju se pomenuti i dva čovjeka za zavidnim brojem godina. Prvi jeste Popadić, Spasoje Paćo 76-ogodišnji lokanjski domaćin i Đurić, Krsto Mišo koji će za par mjeseci ući u osmu deceniju života, a koji je pregazio 26 kilometara puta pokušavajući svim mlađima objasniti draž ovog puta i slikovito opisati kilometarske kolone koje su ovim putem dolazile manastiru u vrjeme njegovog momkovanja.

Pored našeg prote Draženka želimo se zahvaliti i Đurić, Marinku što su ovakvu ideju sproveli u djelo te čovjeku-logistici, koji nas je sve vrijeme puta pratio, sa svim onim što potrebuje 80-tak ljudi, Rajku Lazareviću.

Dogovor većine učesnika ove grupe jeste da ovako nešto postane tradicija i da svake godine prva nedjelja po Savindanu bude dan kada ćemo na ovakav način posjetiti manastir Tavna – napisao je Perić.

(infobirac.net)