Svi radovi na Hramu Svetog Save biće završeni na jesen

SVIJET

Svi radovi na Hramu Svetog Save biće završeni na jesen

 

Svi radovi na Hramu Svetog Save na Vračaru biće završeni na jesen, čime se završava i viševjekovna borba za podizanje spomenika prvom srpskom arhiepiskopu, izjavio je vikar Njegove Svetosti episkop remezijanski Stefan.

Episkop Stefan je naveo da je do sada u hramu postavljeno oko 70 odsto mozaika i da bi, prema projektu, do kraja septembra trebalo da bude kompletno završen.

On je podsjetio da je presudnu ulogu u izboru mozaika kao tehnike i u omogućavanju njene realizacije imao dolazak predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 2012. godine koji je tada obećao patrijarhu Irineju pomoć pri završetku hrama.

– Ubrzo je nakon toga njegov tim obezbijedio najbolje i najznačajnije mozaičare. Takvim načinom i organizacijom rada Rusi su pomogli u izgradnji kupole i oltarskog dijela i vrijednost te donacije bila je oko 10 miliona evra – rekao je episkop Stefan za Blic.

Osim radova na mozaiku, u toku je i izrada jednog velikog i dva mala ikonostasa, a vrši se i postavljanje 318 polijeleja, ozvučenja, video nadzora i specijalne rasvjete namijenjene za osvjetljenje mozaika.

Episkop Stefan je istakao da će hram, kada radovi budu završeni i skinuta skela, zbog jedinstvenog enterijera izgledati dva puta veći.

 – Svaki detalj u hramu je čudesan i sa ponosom možemo izjaviti da je naš hram najveći hram na svijetu pod mozaikom, uopšte najveći na Balkanu i u nekim brojkama veći i od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi – kaže vladika.

On je istakao da je ideja patrijarha Irineja, mada još nezvanična, da u ovom hramu služe monasi što, kako je objasnio, i jeste stara tradicija, još u vrijeme starog Carigrada.

(Izvor: rtrs)