U Vlasenici održani „Gastro susreti Republike Srpske“

VLASENICA

U Vlasenici održani „Gastro susreti Republike Srpske“

 

Opština Vlasenica i Turistička organizacija Republike Srpske su u Vlasenici organizovali manifestaciju „Gastro susreti Republike Srpske – Vlasenica 2020“, na kojoj je kulinarske specijalitete predstavilo 30 izlagača iz Srpske i Srbije.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da istraživanja pokazuju da će turista koji dođe u jednu zemlju da se odrekne monogo čega, ali da se niko ne odriče hrane.

 – Svi žele da probaju nešto što je autentično i autohtono u zemlji u koju dolaze. To je ono što su naši izlagači ponudili ovdje, a naš zadatak je da organizujemo edukacije. Cilj je da domaći gastro proizvodi stignu u ovdašnje restorane, da to bude po principu – od njive do trpeze, gdje bi proizvođači mogli da zarađuju mnogo više nego sada – istakla je Jovanovićeva.

Mladen Popović, narodni poslanik iz Vlasenice, rekao je da se ova manifestacija, kao i tradicionalni vlasenički jesenji Sajam poljoprivrede i privrede organizuju s ciljem jačanja turističkih kapaciteta ove opštine.

 – Namjera nam je bila da zajedno sa Turističkom organizacijom Republike Srpske u Vlasenici javnosti predstavimo proizvode koji mogu da budu predmet gastro ponude na regionalnom turističkom tržištu – naveo je Popović.

Jelena Ružić iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga „Žuko“ iz Lazarevca rekla je da udruženje u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ podržava 122 poljoprivrednice sa područja Кolubarskog okruga.

 – Danas izlažemo njihove proizvode. Želja im je da ostvare dublju saradnju sa opštinama u Republici Srpskoj – istakla je Ružićeva.

Predsjednica Udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice Desanka Nikolić rekla je da je na susretima prisutno dvadesetak članica, koje su pripremile bogat izbor domaćih jela, uglavnom pripremljenih od organskih namirnica koje su žene proizvele na svojim imanjima.

U okiru današnjih susreta organizovana su i stručna predavanja o mogućnostima bolje valorizacije gastro specijaliteta u turističkoj ponudi regije i Republike Srpske, a tema profesora Predraga Tošića bila je „Slavska jela kao potencijal gastro turizma Srpske“.

Doktor Aleksandar Đurić govorio je o gastro turizmu kao velikoj razvojnoj šansi Republike Srpske i BiH, imajući u vidu da su ovi prostori bogati kvalitetnom recepturom, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

Na današnjoj manifestaciji organizovana je degustacija i ocjenjivanje domaćih rakija od šljive.

Najboljom rakijom proglašena je šljivovica Dejana Đurđevića iz Lazarevca, drugo mjesto osvojila je rakija Vojina Đurića iz sela Betanj, kod Vlasenice, a treće rakija porodice Šulić iz Šekovića.

U konkurenciji je bilo 20 uzoraka, a ocjenjivani su boja, bistrina, tipičnost i ukus rakije.

(Izvor: opstinavlasenica.org)