Uskoro finalizacija dogovora o otvaranju fabrike u Osmacima

MA Izdvojena OSMACI

Uskoro finalizacija dogovora o otvaranju fabrike u Osmacima

 

Nakon donacije Vlade Republike Srbije u iznosu od 330.000 evra za izgradnju proizvodne hale, u opštini Osmaci su u toku finalni dogovori sa investitorom koji bi u njoj postavio proizvodni pogon, a koji bi zaposlio 20 radnika u prvoj fazi. Za opštinu Osmaci ovo bi bilo od prvorazrednog značaja da kao rubna opština Srpske zadrži stanovništvo koje zbog posla odlazi u druge gradove ili u svijet.

Ljubo Petrović, načelnik opštine Osmaci kaže da već duže vrijeme traju pregovori sa potencijalnim investitorima kojima će biti ponuđeno zemljište i proizvodna hala koja će biti izgrađena donacijom iz Srbije.

 – Prije svega smo zahvalni na donaciji koja nam je omogućila da razgovaramo sa investitorima. Nakon obavljenih razgovora najbliži smo rješenju da ovdje svoj pogon otvori firma koja će svojim poslovanjem biti okrenuta „Alumini“, a hala bi se gradila u Capardama. Sama lokacija je najpovoljnija za investitora zbog infrastrukture, a možemo da kažemo da su pregovori pri samom kraju i očekujemo finalizaciju dogovora. Naše opredjeljenje je bilo da izaberemo investitora koji je okrenut jednom istinskom gigantu koji drži cijelu regiju Birča čime ćemo osim zapošljavanja dobiti privredni subjekt koji će dugoročno raditi jer će biti produžena ruka ove velike firme. Uostalom, najviše zaposlenih ljudi iz Osmaka, koji rade u privredi, i rade u „Alumini“ što je pokazatelj koliko smo naslonjeni na ovu zvorničku kompaniju – rekao je Petrović i dodao da bi otvaranje ovog progona bilo od zaista velikog značaja.

 – Mi smo izrazito nerazvijena opština koja se bori da sačuva svoje stanovništo i smanji odliv u druge gradove ili zemlje. Stoga smo i riješili da fabrika bude smještena u Capardama kako bi se Osmačanima omogućilo da ostanu kod svojih kuća jer u blizini imaju priliku za zaposlenje – istakao je Petrović.

Prema nezvaničnim informacija, firma čiji se dolazak očekuje u Osmake je sa područja Evropske unije, a sirovine kupuje od „Alumine“ te gotove proizvode plasira na zapadno tržište i ima ozbiljne poslovne rezultate u ovoj oblasti. Najavljuje se da će u prvoj fazi biti zaposleno 20 radnika, a kasnije i 100 radnika.

(infobirac.net)