Obilježeno 27 godina od formiranja „Taktičke grupe Osmaci“

OSMACI REGIJA BIRAČ

Obilježeno 27  godina od formiranja „Taktičke grupe Osmaci“

 

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomenik za 248 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Osmacima je juče obilježeno 27 godina od formiranja vojne formacije „Taktička grupa“ iz ovog mjesta, koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, komandant „Taktičke grupe“ u toku rata pukovnik Boško Đuričić, predstavnici boračkih organizacija Osmaka, Šekovića, Milića, Vlasenice i Zvornika, te ratnih vojnih invalida i drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata i rukovodstvo opštine Osmaci, dok je parastos služio sveštenik Marko Danojlović.

Pukovnik Đuričić je rekao da je „Taktička grupa“ formirana 1993. godine od jedinica koje su na ovom prostoru pružale otpor neprijetelju.

 – Jedinica ‘Taktička grupa’ formirana je s ciljem da se odbrani prostor sprečanske doline prema Šekovićima i Zvorniku – rekao je Đuričić i dodao da je dužina fronta ove jedinice iznosila oko 26, a dubina oko 20 kilometara.

Ističući da je zatvaranjem tog pravca omogućeno Zvorničkoj i Birčanskoj brigadi da uspješno obezbjeđuju zonu odgovornosti, pukovnik Đuričić je rekao da je „Taktička grupa“ uspješno zaustavila neprijatelja i spriječila njegovo prodiranje prema Zvorniku i Šekovićima.

Pukovnik Đuričić je rekao da je „Taktička grupa“ ovaj prostor odbranila vojnički, kao i svoja vjekovna ognjišta na kojima žive Srbi, ali da je veći dio oduzet Dejtonskim sporazumom.

On je istakao da spomenik, koji je podignut u čast poginulih heroja, najbolje govori o broju boraca „Taktičke grupe“ koji su dali živote za odbranu ovog kraja i Republike Srpske.

Pukovnik Đuričić rekao je da redovno dolazi na ovo mjesto, ne samo kada se obilježava godišnjica, da se pokloni sjenima onih koji su dali svoje živote da srpski narod ostane na svojim ognjištima.

Predsjednik Boračke organizacije Osmaci Rade Jakšić rekao je da je „Taktička grupa“ Osmaci imala procentualno najviše poginulih boraca u Republici Srpskoj.

 – Ova vojna formacija na početku rata brojala je 1.100 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je poginuo 151 borac, što znači da je svaki sedmi vojnik poginuo – rekao je Jakšić.

On je podsjetio da je na porstoru Osmaka poginulo 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, 31 borac iz Osmaka koji su bili u sastavu drugih jedinica na drugim ratištima, te 31 civilna žrtva rata sa ovog područja.

 – Naša jedinica čuvala je ovaj kraj i sprečavala prodor prema Zvorniku i Drini, a poznato je da je tokom rata jedini prolaz od Pala prema Zvorniku i Srbiji bio preko Šekovića, Capardi i Crnog vrha – rekao je Jakšić i naglasio da je „Taktička grupa“ bila jako bitan vojni faktor na ovom prostoru.

(infobirac.net)