Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH – Potpredsjednik FBiH treba da bude Srbin iz Drvara

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Potpredsjednik FBiH treba da bude Srbin iz Drvara

 

Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH posalo nam je saopštenje u kome ističe pitanje izbora potpredsednika ovog enetita. Saopštenje prenosima u cjelosti.

Posljednjih dana je ponovo aktuelizovano pitanje ko će obavljati dužnost potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH je ranije u više navrata iznosio činjenicu da sadašnja vladajuća koalicija u Federaciji BiH nema dovoljan ustavni kapacitet u Domu naroda Federacije BiH da izabere potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Stranke većine u Federaciji SBB, DF, HDZ i SDA imaju dvoje izabranih delegata Srba u Domu naroda Federacije BiH, a potrebno je 6 delegata Srba da bi se dao prijedlog za izbor potpredsjednika Federacije.

Čak je upitno da li uopšte imaju i matematičku većinu od 30 delegata u Domu naroda Federacije BiH, jer je glasovima 4 delegata Srpske liste izglasan budžet Federacije BiH. Ukupno su za budžet glasala 32 delegata, a za izglasavanje je bilo potrebno 30, te je jasno da bi bez glasova Srpske liste, konkretno Drvarčana, sada Federacija BiH bila na privremenom finansiranju.

Sada se javnosti obraćamo jer nas kao ljude vrijeđaju izjave predstavnika političkih partija za koje glasa većinski bošnjački narod, a te izjave su usmjerene na to da potpredsjednik Federacije BiH ne može biti predstavnik partija koje su činile Srpsku listu, a delegati u Domu naroda FBIH Srpske liste su svi iz Drvara.

Godine 1941, nakon prisege poglavnika Ante Pavelića i njegovog doglavnika Ademage Mešića, Srbi su gotovo do kraja biološki uništeni na području današnjeg Drvara. Kasnije, 1995. su protjerani, 1998. su počeli povratak i još uvijek rane bole. A danas proklamovani ljevičari i antifašisti iz Sarajeva srpskim predstavnicima u Domu naroda iz Drvara, direktno i jasno kažu da njihovi predstavnici nisu doboljno dobri da budu na mjestu potpredsjednika Federacije BiH. Narodu, koji se u Federaciju vratio najviše u Drvar i okolne opštine, nakon bezbroj neprijatnosti koje su doživjeli kao povratnici, neki ljudi u i dalje poručuju da Srbin povratnik ne može biti potpredsjednik Federacije.

Partije sa sjedištem u Federaciji koje se izjašnjavaju kao ljevičarske i liberalne, antifašističke, koje na dnevnoj osnovi koriste antifašizam kao ideološku podlogu u radu svojih partija, su najglasnije i Srbima povratnicima i narodu Drvara poručuju da njihovi delegati i njihovi predstavnici ne mogu biti predstavnici Srba u federalnim izvršnim organima i da ne mogu dati potpredsjednika Federacije.  Oni to kažu delegatima i narodu Drvara, narodu koji je dao više narodnih heroja nego 20 drugih većinski bošnjačkih ili hrvatskih zajednica. I to govore u Evropi zasnovanoj na antifašizmu.

Drvar je grad narodni heroj. Dana 17. maja, 1974. godine, Drvar je odlikovan ordenom narodnog heroja. U BiH jedini je grad Drvar imao orden narodnog heroja. Samo 7 gradova u bivšoj SFRJ je imalo titulu grada odlikovanog ordenom narodnog heroja. U Drvaru je 1941. podignut ustanak protiv fašista i njihovih sluga. Ako iz Drvara ne može biti potpredsjednik, onda odakle može? Ima li ijedan grad veće reference antifašizma od Drvara? Nema! Ako iko treba da da Srbina potpredsjednika Federacije BiH, onda je to Drvar – stoji u saopštenju.

(infobirac.net)