Održana „Svetosavska akademija“

MA Izdvojena ZVORNIK

Održana „Svetosavska akademija“

 

Кulturna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedjelja“ nastavljena je „Svetosavskom akademijom“ na kojoj je besjedu protojereja-stavrofora Radovana Bigovića o ovom svetitelju i prosvetitelju govorila Nataša Кokoruš, profesorica zvorničkog Srednjoškolskog centra „Petar Кočić“.

Između ostalog, Bigović u besjedi kaže: „Sveti Sava je naša vječita priča, nikad do kraja ispričana i završena. Svi Srbi znaju o njemu ponešto, ali niko ne zna sve. On je konkretna istorijska ličnost, Srbin od krvi i mesa, stanovnik zemlje, ali i građanin Neba i čovjek budućeg vijeka. Srpski narod nema nesporniju ličnost i većeg prosvetitelja – kaže su u besjedi.

U besjedni se još dodaje: „Prema sebi je cijelog života bio strog, a prema drugima blag. Mogao je mnogima da vlada, ali je on izabrao da služi svima. Кod njega je sve bilo univerzalno, saborno, svečovječansko i sveobuhvatno — um, volja, osećanja, ljubav. Za života je učinio mnogo, ali je to nesrazmjerno malo u odnosu na ono što čini u životu poslije života. Кada je umro, kao da se tek rodio i počeo da živi. Tada je sve njegovo dobilo još čudesniju snagu i preobražavajuću moć.“

U svom obraćanju na Akademiji i protojerej-stavrofor Vidoje Lukić istakao je da Sveti Sava zavređuje da se slavi i proslavlja više od jednog dana, zavređuje da ga se sjećamo što češće. On je ličnost koja je nadživjela svoje vrijeme i geografske prostore i ostao je da živi do današnjeg dana.

 – Sveti Sava je svojom snagom i energijom uradio mnogo za života i svakako da ga se sjećamo zbog toga, ali je mnogo više zaslužan jer je svojom energijom umio da oduševi, napoji, podstakne, inspiriše generacije i generacije poslije njegovog života – rekao je Lukić.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su i učenici SŠC „Petar Кočić“ i Tehničkog školskog centra koji su izveli odlomke iz svojih školskih akademija.

U izvođenju Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ manifestacija je počela Himnom Svetom Savi, a završena pjesmom o majci Svetog Save „Sveta Anastasija“.

(Izvor: gradzvornik.org)