Protosinđel Serafim: Srbi mogu opstati samo ako se vrate Svetom Savi

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Protosinđel Serafim: Srbi mogu opstati samo ako se vrate Svetom Savi

 

Srbi kao narod jedino mogu opstati vraćanjem Svetom Savi, Svetosavlju i pravoj svetosavskoj tradiciji, rekao je u Zvorniku protosinđel Serafim Petković iz manastira Svete Trojice kod Ljubovije.

Protosinđel Serafim je, prije održanog svetosavskog predavanja, rekao novinarima da se o Svetom Savi kao duhovniku i prosvetitelju ne zna mnogo.

 – Mislim da ga malo slavimo i jedan od mojih prijedloga biće da ga više poštujemo, slavimo i molimo – rekao je protosinđel Serafim.

On je istakao da su u manastiru Svete Trojice koji se nalazi u zaseoku Bele Vode kod Ljubovije, uveli da se svakog ponedjeljka služi moleban Svetom Savi, dodavši da će to biti predloženo i ostalim hramovima.

Protosinđel Serafim je rekao da je na predavanju govorio o Svetom Savi kao monahu, o njegovim podvizima, njegovim poslušnostima, kroz šta je sve prolazio, te o tome da se srpski narod ugleda na njega i da se vrati Svetom Savi i Svetosavlju.

Predavanje je održano u okviru kulturne i duhovne manifestacija „Svetosavska nedjelja“, koja je prije dva dana otvorena u Zvorniku.


Prema programu ove manifestacije, večeras će biti održana Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ i učenici i profesori zvorničkih srednjih škola.

U ponedeljak, 27. januara, biće obilježen Savindan u osnovnim i srednjim školama, dok je u četvrtak, 30. januara, predviđen izbor najboljih sportista grada Zvornika za 2019. godinu.

„Svetosavska nedjelja“ tradicionalno će biti završena Svetosavskim balom u subotu, 1. februara.

(Infobirac.net)

FOTO: Fejsbuk, A.T.