Potpisan sporazum o naučno-tehničkoj saradnji na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku

ZVORNIK

Potpisan sporazum o naučno-tehničkoj saradnji na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku

 

Na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku potpisan je trilaterarni sporazum o naučno-tehničkoj i poslovnoj saradnji između ove visokoškolske ustanove, Instituta za opštu i fizičku hemiju iz Beograda i švajcarske firme „Zeohem“ iz Zvornika.

Sporazum su potpisali dekan Tehnološkog fakulteta Zvornik Dragan Vujadinović, direktor beogradskog Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević i Zoran Petković direktor „Zeohem“ d.o.o iz Zvornika.


Vujadinović je rekao novinarima da je uspješna saradnje rezultirala potpisivanjem trilaterarnog sporazuma u kontekstu saradnje i transfera znanja i tehnologija između Univerziteta Istočno Sarajevo, odnosno Tehnološkog fakulteta Zvornik i Instituta za opštu i fizičku hemiju iz Beograda sa kompanijom „Zeohem“.


– Kompanija ,,Zeohem” je od samog početka, od kada je došla u Zvornik, vođena konceptom evropskog načina poslovanja, počela da radi sa što je moguće jačom i tješnjom saradnjom između akademske zajednice i privrede, jer se time stiču obostrani, odnosno, višestrani benefiti. Kompanija „Zeohem“ je donirala Tehnološkom fakultetu reaktor za sintezu alumosilikata, za sintezu zeolita, u vrijednosti višoj od 20.000 evra, koji će se  koristiti za projekte kompanije „Zeohem“ za svoj naučno-istraživački rad, kao i studenti u obrazovnom radu – rekao je Vujadinović.

Vujadinović je dodao da na Tehnološkom fakultetu na svim ciklusima studija ima više od 330 studenata i naglasio da od ukupno zaposlenih inženjera u „Zeohemu“ njih 90 odsto su završili Tehnološki fakultet u Zvorniku.

Stevan Blagojević je podsjetio da je Institut za opštu i fizičku hemiju, početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, učestvovao u osvajanju i razvoju novog proizvoda – zeolita za deterdžentsku industriju u Fabrici glinice „Birač“, sa kojim je kasnije ovaj zvornički kolektiv postao prepoznatljiv u Evropi i svijetu.

 – Institut se bavi dugo zeolitom, tako da ima veliko znanje i iskustvo u alumosilikatnoj hemiji. U toj naučnoj oblasti sarađujemo i sa zvorničkom kompanijom „Alumina“. Naučni projekti u ovoj oblasti razvijaju se u dva pravca, od kojih je prvi da sadašnji proizvodi u tehnološkom procesu budu jeftiniji, a drugi da se naprave potpuno novi proizvodi i ponude tržištu i istakao da su sve to proizvodi iz grupe zeolita, alumosilikata, vodenog stakla, silikagela i drugi – istakao je Blagojević.


Zoran Petković je istakao da švajcarska kompanija „Zeohem“ postoji već 200 godina i da od samog početka svog rada radi na razvoju raznih tehnologija vezanih za hemiju, te da u svom razvoju uključuje više instituta, akademskih kuća i fakulteta, kao što je i Tehnološki fakultet Zvornik.

 – Svojim dolaskom u Zvornik ,,Zeohem” je prepoznao da BiH i okruženje ima da ponudi dosta intelektualnog i interesantnog za svoj razvoj, pa je u tom smislu osnovao Odjeljenje za istraživanje i razvoj koje će se baviti razvojem alumosilikatne hemije, razvojem zeolita. Mi ćemo zajedno sa „Aluminom“ raditi na razvoju novih projekata za dobijanje boljih i jeftinijih procesa za proizvodnju postojećih zeolita na neki jeftijiji i jendostavniji način. Znanje i nauka jedini su uslov za profit i samo se tako može paralelno razvijati i nauka i industrija, jer se bez nauke ne može raditi visokotehnološki proizvod – zaključio je Petković.

Petković je istakao da u „Zeohemu“ radi 14 inženjera tehnologije, koji su završili tehnološki fakultet u Zvorniku, među kojima je i on, i dodao da sve ovo što rade pokazuje da su uspješni i da imaju znanje i sposobnost za obavljanje najsloženijih poslova.

(infobirac.net)