Počela „Svetosavka nedjelja“: Prikazan dokumentarni film o 90-godišnjici od izgradnje Mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića

MA Izdvojena ZVORNIK

Počela „Svetosavka nedjelja“: Prikazan dokumentarni film o 90-godišnjici od izgradnje Mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića

 

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zvornik i Gradske uprave Zvornik, koja je i pokrovitelj, u Domu omladine večeras je svečano započela kulturna manifestacija „Svetosavska nedjelja“, koja se u gradu na Drini održava po 28. put.

Nakon nastupa hora SŠC „Petar Kočić“, pod rukovodstvom profesora Voja Martinovića, i nastupa Dječijeg hora „Zvornčići“, pod rukovodstvom Hristijane Sandić, manifestaciju je zvanično otvorio Radosav Perić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, a blagoslov je u ime vladike Fotija prenio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić.

Centralni događaj prve večeri „Svetosavske nedjelje“ bila je promocija dokumentarnog filma „Most nadomak vijeka“, koji je projekat Centra za istraživanje i očuvanje kulturnoistorijske baštine „Doktor Đorđe Lazarević“ iz Zvornika. Miloš Ivanović, izvršni direktor Centra istakao je da im je želja bila da na svečan način obilježe 90 godina od izgradnje Mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića.

 – Večerašnji program je pored dokumentarnog filma obuhvatio i predavanje istoriča Nemanje Devića. Ideja o izradi filma je zapravo nastala od osnivača Centra pokojnog profesora Zorana Ivanovića, čije su fotografije i druga dokumentacija bila osnov za nastanak filma i propratne brošure. Projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na čemu smo im zahvalni kao i Gradskoj upravi koja nam je partner u ovoj prezentaciji – rekao je Ivanović.

Nemanja Dević iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda istakao je da je povod za predavanje bila izgradnja mosta te njegov značaj za povezivanje naroda.

 – Most je prilika da pričamo o vezama u 19. i 20. vijeku i zajedničkim stradanjima i vaskrsenju Srba u Srbiji i Republici Srpskoj. U širem smislu to je prilika da govorimo o svemu što nas spaja. Prije 90 godine se govorilo da Drina nije međa već da se stvara jedna jaka veza i spona, a na nama je da te veze i spone njegujemo i čuvamo – istakao je Dević.

(infobirac.net)