Direktna avio-linija Beograd-Priština

SVIJET

Direktna avio-linija Beograd-Priština

Delegacija Ministarstva privrede Srbije potpisala je, u Berlinu, Pismo o namjerama sa kompanijom Lufthanza o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno potpisivanje pisma o namjerama o uvođenju direktne avio-linije Beograd-Priština sa kompanijom Lufthanza i zahvalio američkim zvaničnicima Ričardu Grenelu i Robertu O Brajenu za uloženi trud.

– Mi smo uradili najbolje što smo mogli, sa jedne strane da potvrdimo sve ono za šta se zalažemo – slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga, a sa druge da zaštitimo jedinstvenost teritorije Srbije i pronađemo kompromisno rješenje u kojem niko ne može da nam kaže da smo priznali samoproglašeno Kosovo –  rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Vučić je, uoči zvaničnog otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma, povodom kritika političkih protivnika u Srbiji na račun toga što kao operator nije odabrana srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija, objasnio da to nije bilo moguće, ali ne zato što to Albanci nisu željeli.

On je istakao da Albanci žele Er Srbiju više nego bilo koga drugog, zato što bi ta avio-kompanija morala da potpiše sva dokumenta sa prištinskim aerodromom Adem Јašari i sa državom Kosovo.

– Mi bi time priznali da više nije pod našom kontrolom donji vazdušni sloj. Zato smo i tražili i borili se nekoliko mjeseci, da umiješamo KFOR u to, da imamo posrednika, da imamo nekoga drugoga ko je rezolucijom UN predviđen za taj prostor – pojasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio američkim zvaničnicima za energiju i predsjedniku SAD Donaldu Trampu za interesovanje, te ocijenio da realizacija neće biti laka ni za Beograd, ni za Albance, ni za Amerikance.

Vučić je istakao da će se sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost O Brajenom sresti u Davosu i da će to biti jedan od najvažnijih sastanaka, odmah poslije Trampovog obraćanja učesnicima Foruma, kojem će da prisustvuje.

(Izvor: rtrs)