Više od 2.000 Bratunčana podržalo braću u Crnoj Gori (VIDEO)

BRATUNAC

Više od 2.000 Bratunčana podržalo braću u Crnoj Gori (VIDEO)

 

Protestnim zborom i šetnjom gradskim trgom više od 2.000 Bratunčana juče je iskazalo podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da istraju u očuvanju pravoslavnih svetinja i crkvene imovine.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da se nijedan zakon, koji unosi nemir i razdor među stanovnike, ne može održati, te izrazio uvjerenje da će tu sudbinu doživjeti i Zakon o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

– Srbi i Crnogorci su vijekovima gajili bratske odnose i radovali smo se ljetovanju na crnogorskom primorju. Ovaj zakon kvari te odnose i sigurno je da se mora mijenjati – rekao je Mlađenović.

On je istakao da Zakon dovodi do nepravde koja mora biti ispravljena.

– Zakon nije donio narod nego jedna politička grupa i zato ne treba da se kvare odnosi među narodom, jer će taj zakon sigurno biti promijenjen – ocijenio je Mlađenović.

On je zahvalio organizatoru zbora Nebojši Banduki, vođi izvorne pjevačke grupa Filip Višnjić, i građanima za veliki odziv.

Mlađenović je najavio i organizovanje novih potesta podrške, ukoliko ne dođe do izmjene zakona koji prijeti oduzimanjem svetinja i crkvene imovine u Crnoj Gori.

Banduka je zahvalio građanima i dodao da Srbi iz cijelog svijeta, a i pripadnici drugih naroda, odlaze na iscjeljenje i da se poklone moštima Svetog Vasilija pod Ostrogom.

– Želimo da se iz Bratunca čuje glas da nećemo dozvoliti grupi jezuita da nam ga otmu i našoj braći u Crnoj Gori pružićemo svaku vrstu podrške da očuvaju svetinje i crkvenu imovinu – poručio je Banduka.

Na zboru je stihove iz Gorskog vijenca pjevao guslar iz Srebrenice Dušan Pejić, a nastupila je i etno-pojac Milica Stajić.

Organizovanju ovog zbora pružili su lokalni portal Despotovina i nekoliko udruženja.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne dokaže da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

(Izvor: rtrs.tv)